1515
Innehåll från BlackRockAnnons

Långsiktig hållbarhet: en nyckel till finansiell framgång

Under coronakrisen har kapitalets roll i att skapa en grönare framtid blivit allt tydligare. Särskilt i tider av osäkerhet kan de hållbara och långsiktiga investeringarna visa sin styrka. 

Vad innebär hållbara börshandlade fonder (ETF:er)?   

Egentligen ligger långsiktighet och trygghet i själva begreppet hållbarhet. Men eftersom hållbarhetsarbete tidigare främst har setts som en kostnad, har det varit svårt att påvisa lönsamhet och locka de riktigt stora kapitalflödena. Den senaste tiden kan däremot en så kallad tipping point ha uppnåtts. 

BlackRocks VD: ’Hållbarhet och klimatarbete får en central roll’

Hos kapitalförvaltaren BlackRock har hållbarhet tagit sig in till själva kärnan av verksamheten. I ett årligt brev som skickas ut till vd:ar och kunder kan kapitalförvaltarens vd Larry Fink peka ut riktningen för den kommande tidens investeringsstrategier. 

I brevet från januari 2020 deklarerade Larry Fink bestämt att hållbarhet och klimatarbete ska ta en betydligt mer central roll i de investeringsbeslut som fattas, och att ohållbara branscher ska lämnas. Det är ett viktigt skifte i hur man ser på sin affär. 

Elisabeth Sterner är chef för iShares & Wealth i Norden på BlackRock:

– Under de senaste åren har det hänt otroligt mycket inom hållbarhetsområdet. Inte bara har man kunnat visa att hållbara investeringar kan vara lönsamma på längre sikt, det finns även en reell risk i att investera i bolag som inte tar klimatförändringar eller andra hållbarhetsfrågor på allvar, säger hon. 

Elisabeth Sterner är chef för iShares & Wealth i Norden på BlackRock.
Elisabeth Sterner är chef för iShares & Wealth i Norden på BlackRock.

Stabila investeringar i kris

Inom hållbara investeringar använder man sig ofta av förkortningarna SRI, som står för Socially Responsible Investment, och ESG, som står för Environmental, Social och Governance. Det handlar alltså inte bara om klimatfrågor, utan om att säkerställa hållbarhet över en rad olika parametrar.

De hållbara investeringarnas långsiktiga och stabila karaktär visade sig extra påtagligt under coronapandemins inledande fas. Från mitten av februari och fram till slutet av mars 2020 ökade investeringarna i europeiskt listade ETF:er med fokus på ESG. Dessa fylldes på med två miljarder amerikanska dollar medan de vanliga industrifonderna dränerades kraftigt på kapital.  

Elisabeth Sterner är inte förvånad. 

– Det visar verkligen att hållbara ETF:er är viktiga för investerare som eftersträvar långsiktighet och stabilitet i en tid av oro på börsen. Den som tänker strategiskt snarare än taktiskt vet att hållbarhet vinner i längden – och att ETF:er är ett utmärkt verktyg om man vill balansera sin investeringsportfölj. 

Läs mer om hur du kan integrera hållbara ETF:er i din portfölj 

BlackRock är en global kapitalförvaltare med kontor i Stockholm, som funnits på den svenska marknaden sedan 2002. Du kan handla BlackRocks ETF:er, iShares, hos exempelvis Avanza, Nordnet eller genom din bank.

Riskvarningar

Kapitalrisk. Värdet för investeringarna  och intäkterna från den kan öka eller minska och är inte garanterade. Det är inte säkert att investeraren får tillbaka det investerade beloppet

Viktig information

Fram till 31 december 2020, utfärdat av BlackRock Advisors (UK) Limited, som är auktoriserat och står under tillsyn av Financial Conduct Authority (”FCA”). Registrerad adress 12 Throgmorton Avenue, London EC2N 2DL, England, Tel +44 (0)20 7743 3000. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet.

Från och med 1 januari 2021, i händelse av att Storbritannien och Europeiska unionen inte ingår en överenskommelse som tillåter Storbritanniens företag att erbjuda och tillhandahålla finansiella tjänster inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, är utfärdaren av detta material:

(i) BlackRock BlackRock Advisors (UK) Limited för alla utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet; och

(ii) (iv) BlackRock (Nederländerna) B.V. för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

BlackRock (Nederländerna) B.V. är auktoriserat och reglerat av den nederländska myndigheten för finansiella marknader. Registrerade kontor Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, Tel: 020 - 549 5200, Tel: 31-20-549-5200. Handelsregister nr 17068311. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet.

All forskning i detta dokument har anskaffats och kan ha genomförts av BlackRock för sitt eget syfte. Resultaten av sådan forskning görs endast tillfälligt tillgängliga. De åsikter som uttrycks utgör inte investeringsråd eller andra råd och kan ändras. De återspeglar inte nödvändigtvis åsikter från något företag i BlackRock Group eller någon del därav och inga garantier görs för deras noggrannhet.

Detta dokument är endast för informationssyften och utgör inte ett erbjudande eller inbjudan till någon att investera i några BlackRock-fonder och har inte utarbetats i samband med något sådant erbjudande.

© 2020 BlackRock, Inc. Alla rättigheter förbehålles. BLACKROCK BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BUILD ON BLACKROCK, SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY är registrerade och oregistrerade varumärken som tillhör BlackRock, Inc. eller dess dotterbolag i USA och övriga världen. Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

1301933

Mer från BlackRock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlackRock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?