1515
Innehåll från BlackRockAnnons

Fem styrkor med börshandlade fonder

Under det senaste halvårets skakiga börssituation har det blivit allt tydligare att aktiva investerare önskar en högre grad av balans i sina portföljer. ETF:er – börshandlade fonder – kan vara en viktig ingrediens för att främja stabiliteten. 

Läs mer om iShares ETF:er här   

För många investerare kan börshandlade fonder (ETF:er) framstå som en doldis bland de finansiella verktyg som finns att tillgå. Men ETF:er erbjuder en hel del positiva aspekter i en balanserad portfölj. Det visar inte minst det andra kvartalets kraftiga kapitalflöde till ETF:er noterade i Europa.

En ETF speglar i regel ett marknadsindex, och ETF:er innebär att man kan handla med fondandelar på börsen, precis som en aktie. 

Här är fem anledningar till att börja handla med ETF:er, enligt Elisabeth Sterner, chef för iShares & Wealth i Norden på BlackRock.  

1. Flexibilitet

En ETF ger dig omedelbar tillgång till spännande globala marknader, branscher eller mer nischade exponeringar. Eftersom fonden kan köpas och säljas som en aktie är det ett enkelt sätt att säkerställa likviditet och möjliggöra snabba omstruktureringar i portföljen i tider då marknaden ständigt förändras. 

Elisabeth Sterner är chef för iShares & Wealth i Norden på BlackRock.
Elisabeth Sterner är chef för iShares & Wealth i Norden på BlackRock.

2. Bredd

Eftersom ETF:en följer ett specifikt index är det ett smidigt sätt att ta rygg på en sektor, ett land eller ett bredare börsindex. Denna omedelbara diversifiering sparar en hel del tid och kan skapa viss trygghet och balans i din investeringsportfölj.

– Många upplever att de kan få en större global spridning med börshandlade fonder, samtidigt som man inte behöver den tid och kunskap som det krävs för att handla med aktier. ETF:er kan vara ett effektivt sätt att ge sig in på nya marknader, säger Elisabeth Sterner. 

3. Pris

Aktivt förvaltade fonder kan ibland innebära höga avgifter. För en ETF betalar du courtage, precis som när du handlar med aktier, samt en total förvaltningskostnad. Elisabeth Sterner poängterar att man fortsatt behöver ha koll på priset, men sammantaget blir kostnaden nästan alltid lägre än aktivt förvaltade fonder. 

4. Transparens

Med fondinvesteringar kan det ibland vara svårt att veta exakt hur de underliggande innehaven ser ut. Med en ETF ser du svart på vitt exakt vilka värdepapper som ingår.  

5. Mångsidighet

Det är en vanlig missuppfattning att ETF:er ska köpas och säljas snabbt, vilket möjligen främjar den mycket aktiva investerarens strategi. Men det finns förstås goda möjligheter att bygga en långsiktigt hållbar portfölj där ETF:erna utgör en stabil bas. 

– Det är viktigt att börja med att fundera över vilken investeringshorisont du har. Vill du framförallt dra nytta av kortsiktiga marknadsrörelser eller snarare få pengarna att växa på lång sikt? Det fina med börshandlade fonder är att det ena inte behöver utesluta det andra. Men det gäller att bygga portföljen på ett sätt som återspeglar såväl tidshorisont som riskaptit, avslutar Elisabeth Sterner.

Läs mer om iShares ETF:er här  

BlackRock är en global kapitalförvaltare med kontor i Stockholm, som funnits på den svenska marknaden sedan 2002. Du kan handla BlackRocks ETF:er, iShares, hos exempelvis Avanza, Nordnet eller genom din bank.

Riskvarningar

Kapitalrisk. Värdet för investeringarna och intäkterna från den kan öka eller minska och är inte garanterade. Det är inte säkert att investeraren får tillbaka det investerade beloppet

Viktig information

Fram till 31 december 2020, utfärdat av BlackRock Advisors (UK) Limited, som är auktoriserat och står under tillsyn av Financial Conduct Authority (”FCA”). Registrerad adress 12 Throgmorton Avenue, London EC2N 2DL, England, Tel +44 (0)20 7743 3000. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet.

Från och med 1 januari 2021, i händelse av att Storbritannien och Europeiska unionen inte ingår en överenskommelse som tillåter Storbritanniens företag att erbjuda och tillhandahålla finansiella tjänster inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, är utfärdaren av detta material:

(i) BlackRock BlackRock Advisors (UK) Limited för alla utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet; och

(ii) (iv) BlackRock (Nederländerna) B.V. för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

BlackRock (Nederländerna) B.V. är auktoriserat och reglerat av den nederländska myndigheten för finansiella marknader. Registrerade kontor Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, Tel: 020 - 549 5200, Tel: 31-20-549-5200. Handelsregister nr 17068311. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet.

All forskning i detta dokument har anskaffats och kan ha genomförts av BlackRock för sitt eget syfte. Resultaten av sådan forskning görs endast tillfälligt tillgängliga. De åsikter som uttrycks utgör inte investeringsråd eller andra råd och kan ändras. De återspeglar inte nödvändigtvis åsikter från något företag i BlackRock Group eller någon del därav och inga garantier görs för deras noggrannhet.

Detta dokument är endast för informationssyften och utgör inte ett erbjudande eller inbjudan till någon att investera i några BlackRock-fonder och har inte utarbetats i samband med något sådant erbjudande.

© 2020 BlackRock, Inc. Alla rättigheter förbehålles. BLACKROCK BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BUILD ON BLACKROCK, SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY är registrerade och oregistrerade varumärken som tillhör BlackRock, Inc. eller dess dotterbolag i USA och övriga världen. Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

1301933

Mer från BlackRock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlackRock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?