1515
Innehåll från BlackRockAnnons

Därför har hållbarhet blivit utgångspunkten för många investerare

Kapitalförvaltaren BlackRock har sett intresset för hållbara investeringar öka i snabb takt det senaste året. Hållbarhet har gått från att vara en trend till att bli utgångspunkten i många investerares portföljer.

Läs mer om hållbara investeringar 

I början av förra året konstaterade BlackRocks vd Larry Fink att en ny epok har börjat. I sitt årliga brev till världens företagsledare skrev han att hållbarhet ska bli standard inom bolaget. Sedan dess har BlackRock ändrat sina investeringsstrategier och fokuserar nu ännu mer på hållbara investeringar inom samtliga tillgångsslag.

BlackRock är redan nettoneutralt i klimatutsläpp i sin egen verksamhet och stödjer målet om nollutsläpp inom EU år 2050 eller tidigare. Övertygelsen är stor om att en snabb och ordnad omställning med sikte på att begränsa uppvärmningen till nära 1,5 grader är bäst för såväl företag som dess kunder och samhället i stort.

Skräddarsydda lösningar till en bredare grupp

Just nu pågår en stor förflyttning av kapital i hela branschen. Bättre teknik och data gör det också möjligt att erbjuda skräddarsydda lösningar till en bredare grupp investerare.

Hållbara investeringar har hittills mest fokuserat på aktiemarknaden. Det är inte så konstigt med tanke på att aktiefonder har utgjort lejonparten av de fonder som historiskt har skapat hållbarhet genom att undvika investeringar i  vissa kontroversiella branscher. Men i dag ser vi en kraftig ökning av kunder som söker sig till hållbara investeringsstrategier även inom räntemarknaden och alternativa tillgångsslag, säger Elisabeth Sterner ansvarig för iShares & Wealth på BlackRock i Norden.

Det finns en gammal uppfattning om att det råder en konflikt mellan hållbarhet och avkastning. Men Blackrock menar att det är precis tvärtom. Bara företag som kan hantera hållbarhetsfrågor kan behålla tillväxt och lönsamhet på sikt. Att inte ta hänsyn till hållbarhet utgör en investeringsrisk.

Hållbara investeringar är framtiden

Fonder som placerar i hållbara företag blev 2020 års vinnare - trots att pandemin tvingat många bolag att prioritera om fortsätter intresset för hållbara investeringar att öka. Enligt rapporten ”Sustainability goes mainstream” som BlackRock lät göra i december 2020 tror 95 procent av världens investerare att hållbara investeringar är framtiden.

BlackRock mäter alla investeringar mot ESG-kriterier, Environment, Social and Governance, det vill säga frågor som rör miljö, samhälle och bolagsstyrning. Även om alla är viktiga, väntas klimatfrågan på många sätt dominera och väga tungt framöver. Förklaringen är helt enkelt att temperaturen enligt FN:s årliga klimatrapport fortfarande är på väg att bli tre grader högre till år 2100.

Vi ser också att sociala frågor är ett växande område. Det beror dels på ett ökat fokus på hur företag behandlar sina anställda, leverantörer och kunder, samt hur de agerar i övriga samhället till följd av pandemin. Men också på att företagen rapporterar mer och med större transparens i dessa frågor, säger Elisabeth Sterner.

Stort intresse för påverkansinvesteringar

BlackRock har även det senaste året sett ett stort intresse inom hållbarhetsområdet för så kallade Impact Investments, eller påverkansinvesteringar. Det är investeringar i företag, organisationer och fonder för att skapa sociala och miljömässiga effekter tillsammans med ekonomisk avkastning. Vanligen är det ekonomisk tillväxt i fattiga länder, exempelvis tillgång till fri hälsovård, utbildning eller satsningar på förnyelsebar energi. 

Det är lätt att tro att hållbara investeringar bara handlar om att man vill göra gott, men för dagens investerare drivs detta mycket av rationella skäl understött av data.  Detta innebär att investeringarna ska vara mätbara enligt standardiserade metoder. Det är också därför modern investeringsteknologi driver på utvecklingen av hållbara investeringsprodukter, ju bättre mätverktyg och data kring påverkanseffekterna, desto större blir intresset.

Läs mer om hållbara investeringar 

 

 

 

Mer från BlackRock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlackRock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?