1515
Innehåll från BlackRockAnnons

Börshandlade fonder kan ge stabilitet i oroliga tider

På en skakig börs kan det vara riskabelt att försöka pricka in enstaka aktieinvesteringar. Genom börshandlade fonder – så kallade ETF:er – kan du få tillgång till specifika branscher eller marknader. 

Läs mer om hur du kan integrera ETF:er i din portfölj  

Coronakrisen har ställt det mesta på ända. Trots att exempelvis Stockholmsbörsen har återhämtat sig väl under omständigheterna, finns det risker med att exponera sig mot enstaka aktieinnehav. Däremot kan det finnas sektorer och länder vars utveckling ger spännande investeringsmöjligheter.

Elisabeth Sterner är chef för iShares och Wealth i Norden på BlackRock, som bland annat erbjuder en bred palett av ETF:er på den svenska marknaden. 

– Genom ETF:er slipper du lägga tid och resurser på att analysera enskilda aktier. Istället kan du på ett enkelt sätt exponera din portfölj mot en bransch som verkar lovande, säger hon. 

Investeringar för framtiden

En viktig stabiliserande faktor i ETF:ernas natur är att de tar rygg på ett förutbestämt index. Den som exempelvis vill nyttja kraften i råvaruutvecklingen kan hitta mycket intressant bland börshandlade fonder. Bland BlackRocks populära iShares-produkter finns bland annat möjligheten att följa prisutvecklingen på spotmarknaden för silver, platina, palladium och guld. 

Samtidigt går det att ta en mer framtidsinriktad position genom så kallat tematiska investeringar. För BlackRock innebär detta att man utgår från stora globala megatrender som urbanisering, klimatförändringar, teknologisk utveckling och skiftande demografi, för att därmed kunna både följa och skapa framtiden.

Elisabeth Sterner är chef för iShares och Wealth i Norden på BlackRock.
Elisabeth Sterner är chef för iShares och Wealth i Norden på BlackRock.

Det kan exempelvis innebära att man investerar i en ETF specifikt för bolag inom digitalisering eller automatiserings- och robotiseringsteknik.

– Institutionella investerare har länge använt sig av ETF:er i sina portföljer. Men nu börjar även många privata investerare verkligen uppskatta ETF:er eftersom  det ofta är det smidigaste och billigaste sättet att investera i en specifik sektor utan att vara låst i traditionella fonder, säger Elisabeth Sterner. 

Snabbt och smidigt

Eftersom en ETF handlas på börsen precis som en aktie, är tillgångsslaget flexibelt och snabbrörligt. Att investera i börshandlade fonder med kortsiktiga high yield-obligationer kanske inte är något för nybörjaren, men i en aktiv portfölj kan det innebära en intressant hävstång. 

Att förstå sin portfölj och aktivt ta del av de finansiella verktyg som finns att tillgå, är en viktig del av att vara en framgångsrik investerare, menar Elisabeth Sterner. 

– Överhuvudtaget kan man säga att indexspeglingen är en anledning till att börshandlade fonder blivit så populära. Genom att balansera sin portfölj med våra iShares-ETF:er upplever många av våra kunder att de sparar både tid och pengar, samtidigt som de kan parera risk på ett bra sätt. 

Läs mer om hur du kan integrera ETF:er i din portfölj 

BlackRock är en global kapitalförvaltare med kontor i Stockholm, som funnits på den svenska marknaden sedan 2002. Du kan handla BlackRocks ETF:er, iShares, hos exempelvis Avanza, Nordnet eller genom din bank.

Riskvarningar

Kapitalrisk. Värdet för investeringarna  och intäkterna från den kan öka eller minska och är inte garanterade. Det är inte säkert att investeraren får tillbaka det investerade beloppet

Viktig information

Fram till 31 december 2020, utfärdat av BlackRock Advisors (UK) Limited, som är auktoriserat och står under tillsyn av Financial Conduct Authority (”FCA”). Registrerad adress 12 Throgmorton Avenue, London EC2N 2DL, England, Tel +44 (0)20 7743 3000. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet.

Från och med 1 januari 2021, i händelse av att Storbritannien och Europeiska unionen inte ingår en överenskommelse som tillåter Storbritanniens företag att erbjuda och tillhandahålla finansiella tjänster inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, är utfärdaren av detta material:

(i) BlackRock BlackRock Advisors (UK) Limited för alla utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet; och

(ii) (iv) BlackRock (Nederländerna) B.V. för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

BlackRock (Nederländerna) B.V. är auktoriserat och reglerat av den nederländska myndigheten för finansiella marknader. Registrerade kontor Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, Tel: 020 - 549 5200, Tel: 31-20-549-5200. Handelsregister nr 17068311. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet.

All forskning i detta dokument har anskaffats och kan ha genomförts av BlackRock för sitt eget syfte. Resultaten av sådan forskning görs endast tillfälligt tillgängliga. De åsikter som uttrycks utgör inte investeringsråd eller andra råd och kan ändras. De återspeglar inte nödvändigtvis åsikter från något företag i BlackRock Group eller någon del därav och inga garantier görs för deras noggrannhet.

Detta dokument är endast för informationssyften och utgör inte ett erbjudande eller inbjudan till någon att investera i några BlackRock-fonder och har inte utarbetats i samband med något sådant erbjudande.

© 2020 BlackRock, Inc. Alla rättigheter förbehålles. BLACKROCK BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BUILD ON BLACKROCK, SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY är registrerade och oregistrerade varumärken som tillhör BlackRock, Inc. eller dess dotterbolag i USA och övriga världen. Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

1301933

Mer från BlackRock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlackRock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?