1515
Innehåll från BlackRockAnnons

BlackRocks börshandlade fonder gör det enklare för fler att investera hållbart

Genom att satsa på hållbara börshandlade fonder vill den globala kapitalförvaltaren BlackRock möta det växande intresset för gröna investeringar - och göra det enkelt och mer transparent för alla typer av investerare. 

– Ökad transparens med mer information om hur företag hanterar konsekvenser av klimatförändringarna blir allt viktigare för både kunder och investerare, säger Elisabeth Sterner, ansvarig för iShares & Wealth vid BlackRock i Norden.

Läs mer om hållbara investeringar. 

BlackRocks hållbara börshandlade fonder, eller ETF:er, bygger på ESG-kriterierna - Environmental, Social and Governance - som står för miljöfaktorer, sociala faktorer och bolagsstyrning. Det handlar inte bara om klimatfrågor, utan också om att säkerställa hållbarhet inom områden som arbetsmiljö, kompensationsstrukturer och jämställdhet. 

Du kanske vill investera mer konservativt och nöjer dig med en fond som utesluter bolag inom vissa verksamheter, som vapen och alkohol? Eller så vill du gå ”all in” och bara investera i bolag som arbetar för att åstadkomma en långsiktigt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling? Hållbara ETF:er baserade på ESG-index har gjort det enklare att hitta rätt fonder samtidigt som förvaltningskostnaderna för ETF:er är lägre jämfört med traditionella fonder.

Ökad transparens

Tidigare har definitionen varit otydlig om vad en hållbar investering är för något. ”Greenwashing” som handlar om att få en produkt att framstå som grön utan att kunna visa på vilket sätt den är det har varit ett växande problem. EU:s nya regler för hållbara investeringar som trädde i kraft den 10 mars i år ska skapa enhetliga standarder och större förståelse för vad det innebär att investera i produkter och fonder som bidrar till hållbar utveckling. Ökad transparens med mer information, vid sidan av traditionella finansiell information, behövs för att bedöma ett företags ställning och värde på marknaden.

– Börshandlade ETF:er baserade på ESG-index har ökat transparensen i hållbara investeringar. Investerare kan gå in på vår hemsida och hitta information för varje fond. Genom att till exempel mäta koldioxidavtryck får man ett ytterligare verktyg att påverka bolag att minska utsläppen, säger Elisabeth Sterner.

Nya ESG-index

Index har länge varit viktiga för investerare, vare sig fondens ambition är att följa ett index eller att slå det. I och med utvecklingen av nya ESG-index har utvecklingen nått de hållbara fonderna. Allt fler investerare är överens om att avkastningen långsiktigt kan öka om information om faktorer såsom miljö, arbetsförhållanden och bolagsstyrning finns med i beslutsunderlaget. Då kan indexprodukter hjälpa dem att anpassa portföljerna så att de avspeglar målen för såväl hållbarhet som avkastning.

Innebär utvecklingen av hållbara fonder och ETF:er att det blir enklare och mer begripligt för alla att göra hållbara investeringar?

– Marknaden för hållbara investeringar är fortfarande fylld av jargong och blir lätt förvirrande. Men genom att ETF:ernas innehav är transparenta, och genom att vi kan standardisera rapporteringen för hur vi bedömer varje fonds hållbarhetskriterier, blir det mer överskådligt.

Läs mer om hållbara investeringar. 

 

 

Mer från BlackRock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlackRock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?