Innehåll från BjelinAnnons

Härdat trägolv – hållbart på riktigt

Tre gånger starkare och tre gånger mer effektiv råvaruförbrukning. Innovatören bakom det revolutionerande klickgolvet har gjort det igen. Nu satsar företaget Bjelin på en ny typ av golv av härdat trä som spås förändra golvbranschen.

Golvföretaget Bjelin har en kaxig men enkel vision. De vill bli världsledande på golv och sprida sin innovativa teknik för att tillverka golv av härdat trä. Tillsammans med systerbolaget Välinge Innovation, som på 90-talet uppfann världens första klickgolv vilket revolutionerade golvbranschen, utvecklar och tillverkar Bjelin en produktportfölj som sätter tonen för branschens framtid. 

– När våra grundare presenterade klickgolvstekniken för de stora tillverkarna möttes de av stor skepticism. Tillverkarna var tveksamma till att överge den dåvarande limtekniken, men nu är det här sättet att montera golv allmänt vedertaget, säger Johan Larsson, sälj- och marknadsdirektör på Bjelin Sweden AB och fortsätter:

– Nu står vi inför en helt ny revolution av golvbranschen – vår teknik Woodura som härdar trä och gör det starkare. Den här gången har vi byggt världens modernaste golvfabrik nära huvudkontoret i Viken för att själva ta fram våra produkter. 

Golv av härdat trä har många fördelar jämfört med de trägolv som vi känner till sedan tidigare. Det är starkare och hårdare än ett traditionellt parkettgolv, och lever samtidigt upp till samma nivå av utseende och genuina känsla. Vid produktion av traditionella parkettgolv används enbart en tredjedel av eken, men Bjelin ser till att använda sina råvaror optimalt och förbrukar hela trädet. Det material som inte kan användas till golvets ytskikt fungerar som fyllnadsmaterial för att stärka hållbarheten. 

– När det kommer till hållbarhet är våra golv av härdat trä oslagbara, både när det gäller golvets livslängd och miljömässig hållbarhet, säger Johan Larsson.

Bjelin tillverkar också traditionella parkettgolv för att kunna möta den efterfrågan som fortfarande finns. Men även här väljer Bjelin att gå sin egen väg. För att minska sina tunga transporter har företaget startat upp egna fabriker i Kroatien där tillgången av ekträ är stor. Då slipper de importera material från en rad olika länder som konkurrenterna. 

Men framtiden finns i den nya Woodura-tekniken, menar Johan Larsson. Han hoppas nu få se en revolution bland medvetna konsumenter som upptäcker fördelarna med ett golv av härdat trä. Och Bjelins egen resa har bara börjat.

– Vårt mål är enkelt. Vi vill vara ett golvföretag som tänker helt annorlunda och ständigt förbättrar golvbranschen genom smarta innovationer som är hållbara på riktigt, säger Johan Larsson.

Fakta

Bjelin är ett golvföretag som utvecklar och tillverkar en bred produktportfölj av både traditionella trägolv och innovativa golv i nya material. Utvecklingen görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB. Bjelin startade 2013 och har idag cirka 900 anställda. Tillverkningen sker i fabriker i Sverige och Kroatien.

Läs mer om Bjelin 

Besök oss på Facebook 

Besök oss på Linkedin 

 

Mer från Bjelin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bjelin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?