1515
Innehåll från BjelinAnnons

Härdat trägolv är en framtida klassiker

Det är dags att omvärdera det traditionella parkettgolvet – framtidens golv är redan här. Det menar Bjelin Sweden AB som har unika investeringsmöjligheter och vill bli världsledande med sitt hållbara, härdade trägolv.

Visste du att Sverige har Europas största konsumtion av golv per capita? Golven vi går på spelar en viktig roll i våra hem, och trägolvet spelar huvudrollen. Flera gånger under historiens gång har metoderna för att tillverka och lägga trägolv förändrats, och här har Välinge Innovation och dess grundare Darko Pervan varit med och drivit utvecklingen framåt. På 90-talet tog han fram klickgolvstekniken – allmänt vedertagen i dag, revolutionerande då.

– Klickgolvet möttes av en del motstånd i början, och så är det oftast när förändring sker och nya innovationer ska ersätta gamla beprövade metoder. Nu står vi inför samma process igen med vårt härdade trägolv som vi tror kommer revolutionera golvbranschen på nytt, säger Johan Larsson, sälj- och marknadschef för Bjelin Sweden AB.

En unik position

Bjelin bildades för att agera försäljningsbolag till Välinge Innovation. Med Välinge Innovation i ryggen kan Bjelin springa både längre och fortare framåt än någon annan konkurrent i världen.

Fiskbensparkett eller kompositgolv – inspireras här

– Vi har en hög kapacitet när det gäller investeringstakt tack vare vårt systerbolag som investerar mer i golv och att utveckla nya golvtekniker än alla golvföretag i världen tillsammans. Välinge Innovation gör alltså enorma investeringar som vi har access till. Det är en väldigt unik position, säger Johan Larsson.

Det här är Woodura-metoden

Ett bevis på den starka investeringsförmågan är den egna hypermoderna fabriken i skånska Viken som byggdes i samband med grundandet av Bjelin. Här tillverkas det härdade trägolvet genom Woodura-metoden.

Metoden går ut på att strö ett pulver bestående av bindemedel, träpulver och pigment på en HDF-planka som sedan täcks med en tunn träskiva, ett så kallat träfanér. När man sedan tillför värme och tryck blir resultatet en helt ny typ av golv, tre gånger så stryktåligt som vanlig parkett. Hållbart i ordets dubbla bemärkelse.

– Det härdade trägolvet behöver aldrig slipas. Dessutom är det betydligt mer miljövänligt eftersom vi nyttjar 100 procent av eken under tillverkningen. Traditionell tillverkning av 400 kvadratmeter parkettgolv kräver tio ekar, och då går två tredjedelar av materialet till spillo. För oss räcker det med en ek till 400 kvadratmeter, säger Johan Larsson.

Så minskas de tunga transporterna

Bjelin har sett till att säkra sin tillgång av ekträ och har byggt tre egna fabriker i Kroatien bara några kilometer från FSC-certifierade ekskogar. Genom att finnas på plats där råvaran finns minskar man antalet tunga transporter till produktionen i Viken.

– När vi pratar om våra golv är det svårt att inte prata om hållbarhet. För oss på Bjelin handlar det om att vi alla måste vara med och dela på dagens klimatpåverkan i framtiden. Morgondagens konsument kommer ställa betydligt högre miljökrav, men då är vi redan där och kan möta dessa, säger Johan Larsson.

Här kan du läsa mer om framtidens golv

Om Bjelin 

Bjelin Sweden AB är ett golvföretag som utvecklar och tillverkar en bred produktportfölj av både traditionella trägolv och innovativa golv i nya material. Utvecklingen görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB. Bjelin har i dag cirka 900 anställda. Tillverkningen sker i fabriker i Sverige och materialet hämtas från FSC-certifierade ekskogar i norra Kroatien där Bjelin också har egna fabriker.

Här kan du läsa mer om framtidens golv 

Mer från Bjelin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bjelin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?