Annons
Innehåll från BisnodeAnnons

Siffrorna avslöjar: Så mår ekonomin – egentligen

Corona Index ska hjälpa företagen att få en väl underbyggd ögonblicksbild av marknaden – men också fungera som underlag för beslut framåt.
Corona Index ska hjälpa företagen att få en väl underbyggd ögonblicksbild av marknaden – men också fungera som underlag för beslut framåt.

Coronapandemin påverkar alla delar av näringslivet.

Nu finns ett nytt index som avslöjar hur företagen mår – vecka för vecka.

– Genom detta kan vi skapa en unik och bred bild av hur affärsklimatet påverkats – och påverkas – av krisen, säger Tomas Hedenius, marknads- och kommunikationschef hos analysföretaget Bisnode.

Håll koll på den senaste konkursstatistiken

Röda siffror och krisrubriker har följt i coronavirusets spår. Men hur mår de svenska företagen egentligen? Bisnode, som hjälper företagen med smart affärsdata och analys, samlar de viktigaste nyckeltalen i nylanserade Corona Index.

– Vi sitter på en mängd data som i realtid säger något om det svenska affärsklimatet. Här ser vi, förutom konkurser, även viktiga mått som rör konkurser, rekonstruktioner, betalningsanmärkningar, antal anställda och startups, berättar Tomas Hedenius och fortsätter:

– Vi kommer att redovisa alla typer av intressanta förändringar, man kommer därigenom även att tidigt få positiva signaler när vi ser att krisen börjar att avta inom olika segment.

Stort behov att tänka framåt

Corona Index uppdateras varje tisdag och Hedenius hoppas att det hjälper företagen att få en väl underbyggd ögonblicksbild av marknaden – men också fungera som underlag för beslut framåt:

–  Vi vill dra vårt strå till stacken för att bidra till att hålla hjulen snurrande mitt i denna kris. Men behovet är också stort av att tänka framåt – vad händer när krisen är över? De som är proaktiva och har förmågan att ställa om och hitta nya vägar framåt har större chans att klara sig genom krisen, tills marknaden fungerar normalt igen och samtidigt plocka marknadsandelar från konkurrenter, säger han.

Konkurserna ökade med 300 procent

I veckans index framgår att konkurserna bland klädbutikerna ökat med 300 procent vecka 13 till 18 – detta jämfört med samma period förra året.

– Många företag och vissa branscher har en väldigt tuff situation genom att de drabbats av kraftiga intäktsbortfall, säger Henrik Hargéus, produktansvarig hos Bisnode för Risk & Kredit.

Samtidigt pekar han på att läget generellt inte helt nattsvart:

– Utifrån vår statistik kan vi se att överlag är kreditvärdigheten fortsatt på en hög nivå även om konkurserna totalt har ökat med cirka 50 procent sedan vecka 13. Samtidigt ska man ha i åtanke att vi krisen hade historiskt låga konkurstal i Sverige med en konkursrisk på cirka 1 procent bland aktiebolagen.

Se statistik över hur affärsklimatet utvecklas under Coronakris 

Mer från Bisnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bisnode och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?