Annons
Innehåll från BisnodeAnnons

Så vågar du göra affärer utomlands

Sugen på att söka dig utanför Sveriges gränser? Då är viktigt att vara insatt i marknaden och ha rätt verktyg för att göra riskbedömningar.
Sugen på att söka dig utanför Sveriges gränser? Då är viktigt att vara insatt i marknaden och ha rätt verktyg för att göra riskbedömningar.

Stor chans till lönsamhet – men också förenat med risker.

Här är vad du måste tänka på när företaget ska göra internationella affärer.

– Potentialen i utlandsaffärer är enorm, men det är viktigt att lära sig marknaden och ha rätt verktyg för att göra riskbedömningar, säger David Kremel, produktansvarig för internationell riskbedömning och compliance hos Bisnode.

Optimera risker och ta smarta beslut världen över 

Många svenska företag riktar blicken mot utlandet i jakten på nya lönsamma affärer. Flödet av varor och tjänster mellan Sverige och utlandet ökar – där inte minst e-handeln är en viktig faktor.

– Jämfört med liknande länder sker en relativt stor del av svenska företags handel med utlandet. Vi har alltid varit en stor exportnation tack vare vår industri och naturtillgångar. Nu driver e-handeln på utvecklingen, världen kommer närmare. Där kan vi exempelvis se hur handeln med Kina omsätter enorma summor, berättar David Kremel.

Ju mer internationella vi blir, desto viktigare att skaffa sig kunskap om sina utländska affärspartners:

– Att göra affärer utomlands ställer ju krav på en själv. Man måste förstå landet som man ger sig in i. Vilka spelregler finns det? Hur ser marknaden ut? Vilken konkret information om företaget finns tillgänglig? Är företaget eller personer kopplade till företaget på sanktionslistor?

Experten: ”Ha stenkoll”

I fjol blev frågan om just sanktioner extra aktuell när det avslöjades att svenska banker gjort affärer med ”svartlistade” personer utomlands. Även andra svenska storföretag har hamnat i korruptionshärvor runtom i världen – vilket i flera fall resulterat i enorma bötesbelopp.

– Man kan koka ner allt till: ”Ha stenkoll”. Du ska alltid veta vem du gör affärer med, säger Kremel och fortsätter:

– Här i Sverige är vi vana vid att det mesta är tillgängligt via offentliga institutioner, allt är digitaliserat och tillgängligt. Men så ser det ofta inte ut i andra länder. Kravet på att kunskap om ens affärspartnerns ställs ofta på sin spets, framförallt utanför Europa. Generellt kan man säga att ju längre ifrån man kommer Europa och Nordamerika desto oftare är de offentliga registren, i den mån de finns, inte helt tillförlitliga.

Uppgifter om 360 miljoner företag

Så hur ska man veta hur företaget man gör affärer med utomlands är tillförlitligt? Enligt David Kremel gäller det att skaffa sig bra tekniska hjälpmedel för kvalitetssäkrad information, som exempelvis risk & compliance från D&B – vilket går att använda via Bisnode (se faktaruta):

– I korthet är det en databas med uppgifter om 360 miljoner företag i nästan alla världens länder, den fylls på med miljontals uppgifter varje dag. Det går att integrera med dina egna system, det går enkelt att fastställa identiteten på företaget och personerna bakom företaget (de verkliga huvudmännen), beställa kreditrapporter och få riskbedömningar.

D&B ger möjligheter till större analyser för den som så vill:

– Det går att få övergripande riskanalyser för varje land och man kan även gräva ännu djupare. En sådan sak som vanliga betalningsvillkor och kutym för förfallodag går också att få. Allt sådan info hjälper dig att förstå och balansera riskerna.

Hur hittar vi rätt balans mellan digital integritet och penningtvätt? 

D&B Risk & Compliance

– Tillhandahåller data och analys av 360 miljoner företag på global nivå. Uppdateras med ungefär fem miljoner nya uppgifter varje dag.

– Erbjuder ett heltäckande utbud av internationella sanktionslistor, ägarinformation och möjlighet att söka på företag.

– Genom tydliga processer i verktyget säkerställs att din verksamhet är compliant, uppfyller lagkrav mot penningtvätt, KYC samt skatteregler i de länder ditt företag agerar.

– Minskar kreditrisken och ger dig trygga affärsrelationer globalt tack vare rätt beslutsunderlag – som kontroll av affärspartnerns verksamhet, nyckeltal och ägarstrukturer. Dina kontroller arkiveras och är sökbara.

Mer från Bisnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bisnode och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?