ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Bisnode

Så fick AI-bot för kvinnohälsa Sophiastipendiet

  • Estelle Joubert Westling är medgrundare och operativ chef för Grace Health.

Deras AI-bot för kvinnohälsa fick förra året Sophiastipendiet.

Nu har Grace Health vuxit – och finns i femton länder runtom i världen.

– För oss är priset ett bevis på att vi gör någonting bra, säger Estelle Joubert Westling, medgrundare och operativ chef.

Nominera din kandidat till Sophiastipendiet här

Affärsmässighet, smart teknik och samhällsnytta hand i hand. Så löd juryns motivering när Grace Health, grundat av Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer tilldelades Sophiastipendiet av Bisnode i början av 2019.

Idag, ett knappt år senare, har deras tjänst fått sitt riktiga genombrott. Ungefär 200 000 kvinnor i femton länder använder Grace Health, där de kan förstå och få notiser kring uppkommande mens, fertila perioder samt få tillgång till utbildning och information om sin kropp.

– När vi startade var vår vision att hjälpa kvinnor med deras hälsa världen över. Med rätt typ av info och tillgång till hälsovård kan de ta aktiva beslut om sina egna kroppar och kontrollera sin egen vardag, berättar Estelle Joubert Westling och fortsätter:

– Vi är den första digitala kvinnokliniken som riktar sig till användare på tillväxtmarknader. Våra tre största marknader är Ghana, Nigeria och Kenya.  

”Folk är ofta mer ärliga mot en robot”

I dessa länder har användarna oftast har enklare telefoner och mindre tillgång till bra nät. Istället för en dataslukande app valde Grace Health-teamet därför ett mer datasnålt tillvägagångssätt som landade i  en chatbot, som tack vare artificiell intelligens kan hantera frågor ställda med fritext. Tjänsten finns än så länge tillgänglig i Messenger och Whatsapp.

– En av våra utmaningar var hur man bygger high tech fast med low-fi för att brygga tillgänglighetsgapet. För nå alla kvinnor behöver vi att spara på datatrafik såg vi till att finnas där användarna finns, så att alla har möjlighet att få Grace Health i telefonen.

Hur har er tjänst tagits emot av användarna?

– Vi har fått fantastiska referenser. Det finns ett stigma och desinformation kring många kvinnofrågor och därför är det viktigt att ha skapat ett forum där kvinnor får rätt information och vågar fråga saker som man kanske inte gör på en klinik, eller inte alls för den delen. Forskning visar att folk ofta är mer ärliga mot en robot och vi ser liknande tendenser med.

Viktigt med AI:s positiva sidor

Förutom äran och uppmärksamheten består Sophiastipendiet av en prissumma. För Grace Health har pengarna gett konkreta möjligheter att utveckla verksamheten:

– Vi fick priset i ett skede där summan betydde mycket. Vi kunde provanställa en junior marknadskoordinator, vilket hjälpt till att utveckla verksamheten.

Debatten kring artificiell intelligens, AI, är ständigt pågående. Därför har Sophiastipendiet en viktig roll att spela, menar Joubert Westling:

– Det är viktigt att uppmärksamma AI:s positiva effekter. Många tror att AI antingen löser alla våra problem eller är ett hot i sig. Här kan man visa på nyttan och vad det kan betyda i praktiken i människors vardag.

”Smart data hjälper oss”

Just den frågeställningen – och företagets datadrivna grund – var central i Bisnodes beslut att instifta stipendiet. Det anser Eric Wallin, VD Bisnode Scandinavia)

– Hela vårt dna bygger på att arbeta datadrivet, där smart data hjälper oss att ta olika beslut. Vi är övertygade om att AI har en central roll att spela i de samhällsutmaningar som finns, därför är det viktigt att lyfta fram dess positiva sidor också.

Om jag vill nominera en kandidat, hur gör jag?

– Du klickar in på vår sajt och fyller i formuläret, sedan kommer vår jury att titta på alla kandidater. Sista dag för anmälan är 31 mars 2020. 

Sophiastipendiet – nominera kandidater här

FAKTA: Sophiastipendiet

Instiftat 2019 av Bisnode och uppkallat efter AI-roboten Sophia.

– Stipendiet belönar en svensk person, ett företag eller en organisation som på ett påtagligt sätt bidragit till att lösa en samhällsutmaning med hjälp av artificiell intelligens, AI.

– Stipendiet uppgår till 50 000 kronor och delas ut årligen.

– Vinnare 2019: Grace Health.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bisnode och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer