ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Bisnode

Nya regler mot penningtvätt: ”Skärper sina kontroller”

  • Den skärpta lagen ska motverka terrorism och annan kriminell aktivitet.

Snart skärps lagen för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

Med rätt rutiner kan företag upptäcka om de utnyttjas för brottslig verksamhet.

– Det finns ett stort behov av att veta vem man gör affärer med, säger Erica Olivius, produktansvarig inom affärsinformation hos Bisnode.

Verklig huvudman – vad innebär det för dig som företagare

Tidigare i år tvingades en av Sveriges största banker betala dryga böter efter att ha brutit mot EU:s penningtvättsdirektiv – som numera även är lag i Sverige. Banken hade misslyckats med att rapportera om sina kunder samt riskbedöma dessa till myndigheterna.

– Nu fick de negativ publicitet för detta, säger Erica Olivius.

En prioriterad fråga
Lagstiftningen har kommit till för att ge myndigheterna bättre verktyg att upptäcka kriminell verksamhet, som exempelvis penningtvätt och finansiering av terrorism. Vid årsskiftet skärps lagen ytterligare för att även omfatta förbetalda betalkort, krypotvalutor samt krav på ett nationellt register över företags verkliga huvudmän.

– Hela den här frågan fick stor uppmärksamhet efter terrordåden i New York 2001 när man insåg att terrorister haft tillgång till mycket pengar utan myndigheternas vetskap. Sedan dess har frågan prioriterats internationellt för att man allt ska kunna spåra varifrån pengarna kommer, berättar Erica Olivius.

Nationellt register införs
Just kravet på ett register över verklig huvudman, alltså vem som faktiskt står bakom bolaget, berör i stort sett alla bolagsformer i Sverige. I rena siffror betyder det att ungefär 800 000 företagare numera måste meddela Finansinspektionen vem som äger företaget – och vilken riskbedömning man gör av sina kunder enligt en särskild skala. Hittills har ungefär 620 000 företag gjort detta.

– Spontant är det en hög siffra, i Sverige är vi generellt väldigt bra på att följa regler, samtidigt saknas det ju en hel del företag. Men myndigheterna skärper sina kontroller och företagen blir alltmer medvetna om frågan så jag den siffran kommer öka.

Ta hjälp av tekniken
Företag som använder sig av Bisnode RiskGuardian Suite har goda möjligheter att leva upp till myndigheternas krav på rapportering och kontroll av verklig huvudman och riskbedömning av sina kunder, menar Olivius:

– Vi har produkter som underlättar identifiering av vem som står bakom ett bolag, både i Sverige, Norden och större delen av Europa. På så sätt får man en bättre bild av vem man gör affärer med man undersöker ju inte bara sin egen kund, utan även kundens kund. Det blir långa kedjor av kontroller som gör det svårare för kriminella att utnyttja företag för sina egna syften, säger hon och fortsätter:

– Redan idag är företagen skyldiga att kontrollera vem som är verklig huvudman hos kunderna och det finns bra tekniska hjälpmedel som gör detta automatiskt.

Effektivt verktyg för att identifiera verklig huvudman

FAKTA: Ökad lönsamhet med optimerad risk

Bisnodes lösningar bygger på tillförlitliga kreditdata, skarpa analyser och skräddarsydda policies & scoringmodeller. Tillsammans skapar det en helhetsbild som hjälper dig att optimera din risk- och kredithantering.

– Bevaka och analysera nya som befintliga kunder genom aktuell kreditinformation. Skapa en helhetsbild av företags- och privatpersoners kreditvärdighet genom betalningsindex och marknadens ledande kreditvärderingssystemet AAA.

– Möjliggör automatiserade kreditbeslut väl underbyggda av kreditinformation som uppdateras löpande. Administrativa kostnader minskar medan lönsamheten optimeras genom att säga ja till fler säkra kunder.

– Förhindra bedrägeri och upptäck företag med förhöjd risk genom mönsterigenkänning och analys av riskbeteenden. Undvik på så sätt oväntade kreditförluster.

Bisnodes lösningar kan integreras i önskat gränssnitt.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bisnode och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer