Annons
Innehåll från BisnodeAnnons

Konkurserna har ökat med 42 procent – på sju veckor

Henrik Hargéus är produktansvarig hos analysföretaget Bisnode för Risk & Kredit. Han berättar att restauranger är bland de värsta drabbade av coronakrisen.
Henrik Hargéus är produktansvarig hos analysföretaget Bisnode för Risk & Kredit. Han berättar att restauranger är bland de värsta drabbade av coronakrisen.

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi.

Nya siffror visar att antalet konkurser mångdubblats sedan mitten av mars.

– Mest drabbade branscher är restauranger samt klädbutiker, vi ser även att konkurserna har ökat bland taxibolag, säger Henrik Hargéus, produktansvarig hos analysföretaget Bisnode för Risk & Kredit.

Se statistik över hur affärsklimatet utvecklas under coronakrisen

Corona Index, som i realtid samlar de viktigaste nyckeltalen om svenska företag under krisen, kommer med en ny tuff rapport. På bara sju veckor har antalet konkurser ökat med 42 procent jämfört med samma period förra året.

– Vi ser att ökningstakten har avtagit något under de senaste veckorna. Det är framförallt besöksnäring, klädbutiker och taxi som har drabbats så här långt, I statistiken ser vi också att antalet anställda som drabbats har ökat med cirka 58 procent, säger Henrik Hargéus.

En bransch går mot strömmen

Siffrorna pekar även på att större bolag, med omsättning över 25 miljoner kronor, nu börjar dras med i fallet. Där är ökningen av konkurser hela 82 procent:

– Jämfört med normalt är det en väldigt stor ökning. Orsaken till detta är att man inte haft reserver för att klara av ett väldigt stort intäktsbortfall eftersom de har stora fasta kostnader.

Även om krisen är ett faktum på de flesta håll verkar en bransch ännu oberörd:

– Vi ser att delar av Byggbranschen inte har drabbats speciellt mycket. Det gäller framförallt byggande av bostadshus där konkurserna ligger på samma nivå som 2019, men vi kan se att finsnickerier har haft en ökning av antalet konkurser, kan säker bero på att privatpersoner tvingas vara mer försiktiga med sina investeringar i samband med permitteringar och risk för arbetslöshet.

”Regeringens stödpaket har gett viss effekt”

Bisnode, som hjälper företag med smart affärsdata och analys, uppdaterar Corona Index varje tisdag. Enligt Hargéus bör man kontinuerligt följa dess utveckling:

– Företagen kan framförallt använda statistiken för att se hur Sverige mår och se långsiktiga trender. Man kommer att kunna se när det vänder och i vilka sektorer. Genom det kan man få ytterligare pusselbitar kring vilka branscher som man vågar göra affärer med, säger han.

Och även läget är tufft är tuff på de flesta håll anas vissa ljusglimtar för ekonomin:

– Det positiva är att ökningstakten av konkursrisken har avtagit. Det tyder på att regeringens stödpaket har gett viss effekt. Vi ser även att antalet nystartade företag ligger på en något högre nivå än föregående år.

Håll koll på den senaste konkursstatistiken

Mer från Bisnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bisnode och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?