Annons
Innehåll från BeckhoffAnnons

Samarbetet mellan ÖrebroBostäder och Beckhoff en lyckad historia

Ett höjt fastighetsvärde med 1,6 miljarder, ett lägre driftnetto med 82 miljoner per år och en rejält minskad klimatbelastning som omräknat till svarta ballonger med växthusgas motsvarar 150 miljoner ballonger per år som inte släpps ut.

– En stor del av detta resultat beror på samarbetet mellan Örebro Bostäder och Beckhoff, berättar Christer Wik, ansvarig för affärsområdet fastighetsautomation på Beckhoff.

Genom att göra teknik till en företagsstrategisk fråga, och medvetet och systematiskt införa industriella automationssystem som blivit en plattform för all mätdata, har ÖrebroBostäder tillsammans med styrsystem från Beckhoff ändrat sättet att se på fastighetsautomation. Samma tekniska plattform baserat på industriella PLC:er och öppen mjukvara används nu för att möta de stora samhällsutmaningarna med den nationella effekt-och kapacitetsbristen i våra elnät.

Klimatkrav driver fastighetsbranschen till en snabb och nödvändig omställning, i en tid då byggnader inte längre bara ska energioptimeras utifrån den egna byggnaden – utan då smarta byggnader utgör delar för optimeringen av områden, stadsdelar och städer.

”Gamla styrsystem ersätts med moderna lösningar”
– Västvärlden genomgår nu en återindustrialisering, där fabrikerna ska organisera sig själva för att uppnå mer flexibilitet, kortare ledtider och högre kvalitet, berättar Christer Wik, ansvarig för affärsområdet fastighetsautomation på Beckhoff. 

Christer berättar också att den tekniska grunden ligger i intelligenta digitala nätverkssystem. Maskiner måste prata med både produkten och med varandra för att förstå hur de presterar och hur de ska optimera utfallet. Fastighetsbranschen behöver genomgå samma utveckling, där gamla styrsystem ersätts med moderna lösningar baserad på öppen teknik och möjligheten med öppen programmering, menar han.

Kan hantera både styrning och övervakning av system
ÖrebroBostäder bygger in industriella automationslösningar tillsammans med Beckhoff, teknik som används i olika applikationer i hela världen. Den öppna plattformen är en central del i ÖrebroBostäder digitaliseringsresa, då den har kapacitet för att hantera både styrning och övervakning av byggnadens alla tekniska system. 

– Det lägger grunden för oss att införa AI, machine learning och scientific automation, säger Jonas Tannerstad på ÖrebroBostäder.

De lokala styrsystemen kommer då jobba tillsammans med energisystemet, göra byggnaden till en flexibel effektresurs som genererar nya intäkter och bidrar till samhällsnytta.

Läs mer om Beckhoff här

Om ÖrebroBostäder:
I kvarteret Tamarinden planeras det att byggas cirka 600 lägenheter i flerbostadshus, med fyra till åtta våningar och gröna gårdar utan traditionella gaturum.

I området Tamarinden vill man alltså bygga in förutsättningar så att byggnader använder och bidrar med både värme och elenergi lokalt, och där lokal samverkan bidrar till ett effektivt energianvändande.

Vill du läsa mer om ÖBOs projekt Tamarinden?

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Beckhoff och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?