ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från BASF

Så gör BASF kemi till en möjliggörare för ett mer hållbart samhälle

När man tänker på hållbarhet är kanske inte kemi det första som dyker upp men faktum är den har en betydande roll i sammanhanget. Kemikoncernen BASF vill som en av världens största bolag verka för en hållbar framtid genom att använda sin kunskap och produktlösningar för att bidra till en cirkulär ekonomi och minskad användning av begränsade resurser. Detta gör de genom en rad initiativ som bland annat inkluderar ChemCycling som ger plastavfall ett nytt liv.

I strävan mot en hållbar framtid behöver alla delar av samhället skapa lösningar som ger positiva hållbarhetsbidrag i värdekedjan. Detta innefattar också kemin som kan göra en betydande skillnad. BASF säljer produkter i över 200 länder och lösningar inom allt från elektronik till skor tillsammans med olika partners och kunder. Redan 2011 började bolaget hållbarhetsbedöma sina drygt 60 000 lösningar och göra dem ännu mer hållbara. Dessa kallar man acceleratorer då de hjälper till att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi. Målet är att uppnå € 22 miljarder i försäljning med lösningarna år 2025.

– Vi tog fram en metod för att se i vilken utsträckning produkterna vi säljer är hållbara. 2011 började vi gå igenom alla våra produkter och lösningar genom att dela in dem i klasser; Accelerators som accelererar hållbarhet, Performers som är bra, Transitioners som behöver ombearbetas för att bli hållbara och Challenged som vi får fundera på om de ska vara kvar i sortimentet. Det är en unik metod för att fasa ut otidsenliga produkter och skapa mer hållbara sådana, säger Lars Gustafsson, Senior Sustainability Manager, Business Development Nordic/Baltic på BASF.

BASF införde redan för 25 år sedan riktlinjer för hållbarhet. Ramverket kallades "Vision 2010" och integrerades i affärsstrategin som innehåller åtaganden som att köpa råvaror på ett ansvarsfullt sätt, producera säkert för människor och miljö, värdesätta människor och behandla dem med respekt, producera effektivt och inte minst – driva hållbara produkter och lösningar. 2018 antog man en uppdaterad strategi som bland annat innebär att man ska ha C02-neutral tillväxt fram till år 2030. Sedan 1990 har BASF fördubblat sin globala produktion och samtidigt halverat växthusgasutsläppen.

En del av BASFs hållbarhetsarbete är de nya cirkulära affärsmodeller som implementerats med flera olika partners. En av modellerna är så kallad ChemCycling – termo-kemisk återvinning av plast som idag inte kan mekaniskt återvinnas. En annan metod är återvinning av ett specifikt material; exempelvis så har BASF bidragit med både materialkompetens och återvinningsteknologi till utvecklingen av Adidas nya Futurecraft Loop som är en löparsko. Den är helt återvinningsbar och tillverkad av 100 procent TPU (termoplastisk polyuretan).

– Plast är något som diskuteras vitt och brett i samhället just nu och där har vi förutom ChemCycling ett annat stort initiativ som heter Alliance to End Plastic Waste. Det skapades med 30 andra bolag januari 2019, har vuxit till över 40 bolag idag och har som mål att identifiera och stoppa plastutsläpp i till exempel Indien, men också bygga upp nya återvinningskedjor i länder som saknar detta idag. Framöver är det nödvändigt att samarbeta med aktörer över hela värdekedjan och ta fram nyckelteknologier som hjälper oss att nå våra höga ambitioner inom hållbarhet.

EXTERN LÄNK: Läs mer här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BASF och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer