1515
Innehåll från BariumAnnons

Morgondagens arbetsplats kräver smarta IT-stöd

SaaS-leverantören Barium ser en acceleration av digitaliseringsinitiativ, där coronapandemin närmast kan förklaras som en katalysator. För Bariums del har abonnemangsbasen ökat med 20 procent bara sedan årsskiftet.

I många fall är det undermåliga IT-system och medföljande brister i arbetssätt som flutit upp till ytan. Särskilt nu när kontoren flyttat hem och fler förbereder sig för en förändrad arbetsplats. 

Ostrukturerade arbetssätt leder ofta till att arbetet förflyttas utanför systemen, ofta i form av Excellösningar. Den här typen av arbetssätt bidrar till bristande informationsutbyte och till och med svarta hål av information. När kontoren nu i allt större grad flyttat hem, blir det även påtagligt svårt att samverka – framför allt på ett säkert sätt. Bariums lösning är att digitalisera affärsprocesser i en säker molntjänst och intresset har ökat. Alternativen är nämligen både dyrare och tar för lång tid att implementera.

– Det är väldigt många organisationer som sitter med föråldrade och ej ändamålsenliga IT-system där verksamheten tvingas använda gemensamma Excel-ark och mail för att lösa affärskritiska processer. Det leder till bristande transparens och ineffektivitet, säger Mattias Arnelund, CEO på Barium.

Digitalisering är idag en hygienfaktor. Det visar sig inte minst under pågående pandemi när utvecklingen går i rekordfart och arbetsprocesser förändras i grunden. Att i det läget göra de investeringar som krävs för att anpassa sina IT-system kan bli en både kostsam och lång process. Dessutom kan resultatet snabbt bli utdaterat. Men så behöver det inte vara.

Barium har arbetat med digitalisering i över tio år och hjälpt kunder från vitt skilda branscher att ta fram lösningar som knyter ihop verksamhetens olika processer, från start till slut. Gemensamt för alla kunder är att allt skapats i en plattform för digital processautomation. Kort förklarat, en lösning för att ta manuella processer in i den digitala världen.

– 80 procent av kunderna som kommer till oss har byggt riktigt avancerade IT-system i Excel där man avrapporterar arbetsuppgifter, hanterar siffror och samlar information från andra system. Problemen uppstår direkt när information måste skickas mellan medarbetare och bearbetas. Det blir omöjligt att överblicka framdrift och upptäcka flaskhalsar i sin verksamhet, säger Dana Markovic, COO på Barium.

Det är här Barium kommer in i bilden. Genom att bygga broar mellan befintliga affärssystem möjliggörs samverkan, utan att göra stora ingrepp i själva systemen. Det görs dessutom utan någon stor ekonomisk investering eller omfattande tid i anspråk. På några veckor är de flesta kunder live med en lösning där både system och medarbetare samverkar.

– Vi jobbar väldigt tätt med våra kunder och modellerar tillsammans upp en önskad arbetsprocess ”end-to-end”. Ofta vet inte kunderna exakt vad de efterfrågar eller så har de en klar bild som ändras under tiden, men det är något vi välkomnar till skillnad från mer traditionell IT-utveckling som inte är lika agil i sin approach, säger Mattias Arnelund. 

Barium tillåter chefer och arbetsledare att få en realtidsbild av verksamheten när all data samlas på samma plattform. Möjligheterna att arbeta aktivt med ständiga processförbättringar är enorma och tid frigörs för mer värdeskapande aktiviteter. Ytterligare en katalysator i effektiviseringsarbetet är att kunderna själva kan bygga applikationer när nya behov identifieras. Det här sättet att arbeta kommer vara en viktig förutsättning för att bemöta framtidens arbetsplats och arbetssätt menar Barium.

– Förändringstakten i dag är hög, och det är när du har modet och energin att anpassa dig efter rådande omständigheter som du kommer vara en spelare att räkna med framåt. Med vår plattform har du råd att vara modig, säger Dana Markovic.

Fakta om Barium:

Barium lever efter visionen att leverera smarta IT-stöd som förenklar organisationers vardag. Barium har runt hundra aktiva kunder och hjälper bland annat, Apoteket, Getinge, Selecta, Vasakronan, Maersk samt flera kommuner och regioner att digitalisera sina verksamheter.

Antal anställda: 40

Ägare: Finska industrifamiljen Ehrnrooth.

EXTERN LÄNK: http://www.barium.se/ 

Mer från Barium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Barium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?