1515
Innehåll från BariumAnnons

Accelerera er digitala transformation med stöd av Bariums plattform

Mattias Arnelund, CEO och Dana Markovic, COO på Barium.
Mattias Arnelund, CEO och Dana Markovic, COO på Barium.

SaaS-leverantören Barium ser en acceleration av digitaliseringsinitiativ, där coronapandemin närmast kan förklaras som en katalysator. För Bariums del har abonnemangsbasen ökat med över 20 procent sedan årsskiftet. 

Digitalisering är idag en hygienfaktor. Det har inte minst aktualiserats under pågående pandemi när förutsättningar ändrats i rekordfart och arbetsprocesser förändras i grunden. Att i det läget göra de investeringar som krävs för att anpassa sina IT-system kan bli både en kostsam och utdragen process. 

IT-system som inte stöttar verksamheten riskerar att leda till att arbetet förflyttas utanför systemen för att istället hanteras manuellt. Ett fenomen som bidrar till bristande informationsutbyte och operativ ineffektivitet.

– Det är väldigt många organisationer som sitter med föråldrade och ej ändamålsenliga IT-system där verksamheten tvingas använda gemensamma Excel-ark och mail för att lösa affärskritiska processer. Det leder till bristande visibilitet och ineffektivitet, säger Mattias Arnelund, CEO på Barium.

Idag ställs höga krav på IT-organisationer att leverera verksamhetsnära applikationer. En utmaning då befintliga standardsystem i många fall är kostsamma och tidskrävande att anpassa. Konsekvensen av detta blir en utdragen affärsutveckling och en verksamhet som ges begränsade möjligheter att fokusera på mer innovativa initiativ. Där kommer Bariums plattform in och knyter ihop hela värdekedjan, allt från leverantör till kund och tillgängliggör viktig affärsdata som annars riskerar att gå förlorad. Detta leder till att beslut tas på data för hela affärsprocessen inte bara på fragment från vissa system. Drivkraften bakom denna typ av plattformar är just att stötta och utveckla verksamhetsprocesser som är i förändring och frigöra tid för innovation. Det ska vara enkelt och resurseffektivt att ta fram skräddarsydda affärsapplikationer.

Barium har arbetat med digitalisering i över tio år och hjälpt kunder från många olika branscher men framför allt inom Manufacturing och Retail. Fokus har primärt varit inriktat på att komplettera och förlänga befintliga system inom Supply Chain och Produktutveckling  med skräddarsydda affärsapplikationer som knyter ihop verksamhetens olika system och processer, från start till slut. Gemensamt för alla kunder är att allt utvecklats i en plattform för digital processautomation som integrerats med befintliga affärssystem, vilket ger ett digitalt arbetssätt genom hela värdekedjan. Kort förklarat, en lösning för att ta manuella processer in i den digitala världen. 

– 80 procent av kunderna som kommer till oss har byggt riktigt avancerade IT-system i Excel där man avrapporterar arbetsuppgifter, hanterar siffror och samlar information från andra system och detta gör man för att befintliga system är för kostsamma att anpassa eller att system på marknaden inte är tillräckligt nära de arbetssätt de ska stötta. Problemen med Excel-system  uppstår direkt när information måste skickas mellan medarbetare och bearbetas. Det blir omöjligt att överblicka framdrift och upptäcka flaskhalsar i sin verksamhet, säger Dana Markovic, COO på Barium. 

Bariums plattform ger IT och verksamheten bättre förutsättningar att tillsammans leverera på verksamhetens behov och förväntningar. Genom att bygga broar mellan befintliga affärssystem möjliggörs samverkan utan att göra ingrepp i själva systemen. Det görs dessutom utan någon stor ekonomisk investering eller att omfattande tid tas i anspråk. På några veckor är de flesta kunder live med en lösning där både system och medarbetare samverkar i en för verksamheten anpassad affärsapplikation. 

– Vi jobbar väldigt tätt med våra kunder och modellerar tillsammans upp en önskad arbetsprocess ”end-to-end”. Ofta vet inte kunderna exakt vad de efterfrågar eller så har de en klar bild som ändras under tiden, men det är något vi välkomnar till skillnad från mer traditionell IT-utveckling som inte är lika agil i sin approach. Detta bjuder in till innovation, som idag kanske är viktigare än någonsin, säger Mattias Arnelund.

Barium tillåter chefer och arbetsledare att få en realtidsbild av verksamheten när all data samlas på samma plattform. Möjligheterna att arbeta aktivt med ständiga processförbättringar är enorma och tid frigörs för mer värdeskapande aktiviteter. Ytterligare en katalysator i effektiviseringsarbetet är att kunderna själva kan bygga applikationer när nya behov identifieras. Det här sättet att arbeta kommer vara en viktig framgångsfaktor för att möta framtidens allt snabbare förändrade förutsättningar menar Barium. 

– Förändringstakten i dag är hög, och det är när du har modet och energin att anpassa dig efter rådande omständigheter som du kommer vara en spelare att räkna med framåt. Med vår plattform har du råd att vara modig, säger Dana Markovic. 

För ytterligare läsning se gärna vårt kundcase med Essity US som med stöttning av Bariums plattform snabbt förbättrat arbetssätt och effektivitet. www.barium.se/kundcase-essity. 

Fakta om Barium: 

Barium lever efter visionen att leverera smarta IT-stöd som förenklar organisationers vardag. Barium har runt hundra aktiva kunder och hjälper bland annat, Apoteket, Essity, Getinge, Selecta, Vasakronan, Maersk samt flera kommuner och regioner att digitalisera sina verksamheter.

Antal anställda: 40

Ägare: Finska industrifamiljen Ehrnrooth.

www.barium.se   

 

Mer från Barium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Barium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?