Annons
Innehåll från AvonovaAnnons

Så kan du förutse din personals ohälsa – med hjälp av AI

Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova.
Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova.

Genom att bearbeta insamlad hälsodata för personalen i en organisation med AI kan man förutse framtida hälsotillstånd – och därmed i god tid förebygga ohälsa. Det påverkar också organisationens resultat.

– Företag som prioriterar förebyggande arbetsmiljöarbete har fem gånger större vinstmarginal än företag som jobbar mer reaktivt med sin arbetsmiljö, säger Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova.

Utvecklingen av AI skapar nya möjligheter inom många områden.

Under många år har företagshälsan Avonova samlat in stora mängder anonym hälsodata från de 1,5 miljoner anställda på kundföretag som knutna till företagets journalsystem.

– Vi har uppgifter från 150 000 hälsoenkäter och vi följer noga sjukfrånvarostatistik, vi tar blodprover, gör konditionstest och organisationskartläggningar ute på företag för att kartlägga ohälsan hos anställda ute i de företag som vi jobbart med, förklarar Robert Persson-Asplund.

Genom att bearbeta den insamlade datan med hjälp av AI och maskininlärning och jämföra med uppgifter om sjukfrånvaro och vilka som sagt upp sig framträder mönster som öppnar möjligheter att skåda in i framtiden.

– Vi kan se vilka specifika faktorer som är tidiga tecken på att en organisations medarbetare håller på att bli utmattade eller sjukskrivna. Då kan arbetsgivaren i god tid sätta in förebyggande åtgärder för att förhindra att ohälsan blir större och även planera sin produktion och bemanning bättre, säger han.

Påverkar resultatet

Det finns goda incitament att agera. Företag som satsar mer på förebyggande åtgärder än på reaktiva insatser har i genomsnitt tio procents vinstmarginal, medan motsvarande siffra för företag som jobbar mer med reaktiva åtgärder på arbetsplatsen är två procent. 

Analysen bygger på hur de cirka 300 företag som Avonova stöttat mest under perioden 2012–2018 har prioriterat olika typer av tjänster inom företagshälsa jämfört med företagens vinstmarginaler. Ungefär hälften av de företag som ingår i undersökningen finns inom tillverkningsindustrin.

Lärdomar från verkstadsindustrin

Den här tillämpningen har funnits i andra industrier under lång tid. Till exempel används sensorer i maskiner och verktyg för att förutse slitage. Då kan företaget i god tid och under planerade former byta ut delar för att förhindra plötsligt och kostsamma produktionsstopp.

Med AI har nu den här möjligheten öppnats för personalens hälsotillstånd.

– Många företag och organisationer skulle tjäna på att jobba mer strategiskt för att skapa en bra arbetsmiljö och förebygga ohälsa. När företag får ökad kunskap om hur organisationen mår kan de i tid motverka ohälsa och satsa på rätt insatser för att skapa välfungerande arbetsplatser, säger Robert Persson-Asplund.

Han önskar nu att fler företag och organisationer tar till sig den här nya tekniken.

– Vi vill tillhandahålla all denna kunskap till våra kunder så att de kan fatta kloka beslut i ssin verksamhet. Det kommer alla att tjäna på, säger han.

Fakta / Avonova

Avonova erbjuder tjänster inom företagshälsa och ledarutveckling. Med bred kunskap och stort engagemang hjälper vi organisationer och deras medarbetare att bli mer hållbara, kommunicera mer effektivt och må bättre. 

Våra 700 medarbetare på 120 orter levererar varje dag hälsotjänster över hela Sverige.

Läs mer på www.avonova.se

Mer från Avonova

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avonova och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?