Förkortningen FIRE (Financial Independence, Retire Early) har på senare år blivit något utav en subkultur. Idén är att ta kontroll över sin egen tid genom att bygga upp en förmögenhet på börsen och i stället leva på avkastningen från portföljen. Och ju längre tid du har på dig, desto enklare är det att nå det målet.
– Tid och avkastning är kraftfulla faktorer som kan förvandla även det modesta sparandet till imponerande summor över tid. Med en stor summa på kontot är det sedan möjligt att leva på passiva inkomster från sin portfölj. Antingen genom att sälja 4% av sitt innehav varje år, även kallat fyraprocentsregeln, eller genom att bygga en utdelningsportfölj, förklarar Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Att bygga en utdelningsportfölj
Att leva på passiva inkomster handlar rent konkret om att komponera ihop en utdelningsportfölj. Låt oss anta att du hittar 15 aktier som tillsammans ger portföljen en direktavkastning på 5%. För varje tusenlapp du investerar innebär det att du kan förvänta dig en årlig utdelning på 50 kronor, menar Nicklas Andersson.
– Låt säga att du blir ekonomiskt fri med en inkomst på 25 000 kronor i månaden. Det motsvarar en årsinkomst på 300 000 kronor. Om vi antar att utdelningsportföljen kommer ge en direktavkastning på 5% så behöver du 6 miljoner kronor i totalt kapital.
Flytta pensionen från skalavgifter
Det kan också löna sig att se över sina tjänstepensioner. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att pengarna landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.
– Det är så onödigt. En till synes låg skalavgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär. En del tjänstepensioner går att ta ut redan vid 55 års ålder, så en god sådan kan hjälpa dig att nå finansiell frihet lite tidigare. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem till en aktör helt utan skalavgifter, säger han.
Vilka pensioner går att flytta?
Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.
– Många vet inte var deras tjänstepensioner ligger, eller vad de skulle spara på att flytta dem, men i och med digitaliseringen är det enklare än någonsin. Ge det ett par minuter, det kan ge dig 1 miljon mer, säger Nicklas Andersson.
Att nå 6 miljoner på börsen:
Det kan kännas ouppnåeligt att få ihop 6 miljoner kronor på börsen. Men med ränta på ränta-effekten sänks barriären avsevärt – och det kan gå snabbare än många tror.
– Om du sparar 5 000 kronor i månaden och räknar med en årlig avkastning på 7% så har du 6 miljoner kronor på kontot efter ungefär 30 år, säger Nicklas Andersson.
Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.
*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.