1515
Annons
Innehåll från AvanadeAnnons

Företagens säkerhetsarbete har inte hängt med i den snabba omställningen till molnet

Lars Syberg menar att företags säkerhetsarbete behöver hänga med i den snabba omställningen till molnet.
Lars Syberg menar att företags säkerhetsarbete behöver hänga med i den snabba omställningen till molnet.

Vi har under det senaste året sett näringsliv och offentlig sektor göra en extremt snabb omställning‚ på grund av pandemin, till distansarbete och användandet av tjänster i molnet. Där fokus framför allt har legat på att få till lösningar så att verksamheten kunnat fortsätta och där säkerhetsarbetet kring den nya teknologin inte hängt med i samma omfattning. 

Vi står idag inför en ny arbetsmarknad där distansarbete och användandet av molntjänster har kommit för att stanna, även om vi kommer att se en viss återgång till kontoren när pandemin släpper sitt grepp.  

– Företag behöver se över de lösningar de snabbt valde för att möjliggöra distansarbete, och de behöver sätta ett större fokus på säkerhetsarbetet kring de nya lösningarna för att skydda affärskritisk data. Den snabba omställningen till distansarbete och molnet har gett hackare som besitter kompetens kring den nya teknologin ett stort försprång mot företagen som ofta inte har uppbyggd kunskap om teknologin som följer med distansarbete, berättar Lars Syberg, Regional Security Lead på Avanade i Norden. 

Lars Syberg, som har drygt 17 års erfarenhet när det kommer till IT-säkerhet, menar att det är stor skillnad på gårdagens säkerhetslösningar mot dagens. Tidigare låg fokus på att säkra upp interna nätverk där skiljelinjen mellan internet och externt var glasklar. Nu när företag har öppnat upp sig mot molnet, krävs en helt annan teknisk kompetens och förståelse som idag saknas på arbetsmarknaden. 

– Mycket av den kompetens och metodik som byggts upp och förbättrats genom åren hos företag kring IT-säkerhet är inte relevant längre när säkerheten ska lösas kring distansarbete och molnet. Det medför att IT-säkerhet kan bli en hämmande faktor för tillväxt, om man inte gör det på rätt sätt. Företag behöver se över vilka digitala lösningar man bör ha för att driva verksamheten på bästa sätt, då vissa kanske har varit mer temporära. Och arbeta förebyggande för att exempelvis kunna upptäcka säkerhetsincidenter i ett tidigt skede eller för att kunna återställa förlorad data. För det är hur snabbt du agerar och på vilket sätt som bestämmer hur allvarliga följderna av en attack blir för ditt företag, menar Lars Syberg. 

Avanade, som är grundat  av Microsoft och Accenture, har advisory services, en bred teknisk kompetens och metodik kring lösningar i Microsofts ekosystem. Det nära arbetet med ägarna medför att Avanades kunder får tillgång till den utveckling som sker hos Microsoft och den breda industrikompetens som Accenture för in i projekten.

– Vi hjälper våra kunder med hela processen rörande IT-säkerhet. Vi kan även ta ansvar för företags löpande säkerhetsarbete genom vår Managed Services, och exempelvis se till att säkerhetslösningen hela tiden är uppe och fungerar, att lösningen skyddar mot den teknikutveckling som hela tiden sker och övervaka systemet i realtid. Det handlar om att ge våra kunder innovativa säkerhetslösningar som möjliggör, inte förhindrar, deras affärsverksamhet, säger Lars Syberg.  

Läs mer om Avanade

Om Avanade

Avanade är ledande leverantör av innovativa digitala tjänster, molntjänster, affärslösningar och designledda upplevelser inom Microsofts ekosystem. Avanade har 44 000 anställda i 25 länder som tillsammans med ägarna Accenture och Microsoft hjälper företag att engagera kunder, motivera anställda, förbättra produkter och optimera verksamheten.

Mer från Avanade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera