Annons
Innehåll från Autolease DNBAnnons

Eldriven fordonsflotta en framgång: ”Det handlar om att våga”

Med en klimatneutral verksamhet till år 2030 som ambitiöst mål är omställningen till en eldriven fordonsflotta en viktig pusselbit för Elis Textil Service,

– Vi jobbar målmedvetet och strukturerat med att öka andelen elbilar, säger inköpschefen Patrik Nyholm, som valt Autolease som samarbetspartner i sitt skandinaviska miljöarbete.

Greenlease – Vi gör det enkelt att välja miljövänligt 

Elis är Europas största företag inom textil- och hygienlösningar. Affärsmodellen bygger på att hyra ut textilier till verksamheter inom bland annat industrin, vården, hotell- och restaurangbranschen. 

– Textilkonsumtionens ständigt ökande klimatavtryck beräknas utgöra en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser vid seklets mitt.  Vår affärsmodell förlänger livet på plagg och textilier, minskar onödig nyproduktion och är bättre för klimat och miljö, berättar Patrik Nyholm, inköpschef hos Elis Sverige.

Hållbarhet är med andra ord inskrivet i företagets DNA. År 2030 ska Elis Sveriges verksamhet vara klimatneutral och 2035 ska man ha nettonollutsläpp genom hela värdekedjan. På tvättanläggningarna övergår man till biogasol, pellets och flisbaserad energi där möjligheten till de investeringarna finns.

Utvidgat samarbetet till Norge och Danmark

Med en fordonsflotta på omkring 550 fordon är transporter en stor del av verksamheten. När företaget skrev sitt första avtal med Autolease 2015 var alla fordon fossildrivna. I dag är omkring 13 procent elbilar och 15 procent laddhybrider. I så stor utsträckning som möjligt körs dieseldrivna fordon på fossilfri HVO 100. Att man valde Autolease som samarbetspartner har flera orsaker:

– Totalkostnaden är alltid viktig. Samtidigt är det avgörande att ha en partner som kan bistå med råd och hitta lösningar som fungerar i hela Sverige. Och det har fungerat så bra att vi nu även har utvidgat vårt samarbete till Elis verksamhet i Norge och Danmark. Även i våra grannländer är Autolease en viktig samarbetspartner i vår gröna omställning. 

Patrik Nyholm är inköpschef hos Elis Sverige.
Patrik Nyholm är inköpschef hos Elis Sverige.

I Danmark kommer en tredjedel av Elis tjänstebilar att vara laddhybrider vid årets slut och därefter kommer man att börja byta till elbilar. För de större bilarna är en konvertering till HVO 100 på gång. I Norge är nästan alla fordon laddhybrider och övergången till elbilar är inledd, liksom för företagets skåpbilar.

Mer än att bara leasa ut bilar

Autolease uppdrag består i mycket mer än att bara leasa ut de bilar som kunden önskar.

– Vi arbetar mycket med rådgivning och håller koll på vad som händer ute på marknaden – och det händer väldigt mycket nu. Vi gör också återkommande kostnadsanalyser, förklarar Magnus Berggren, kundansvarig för stora konton hos Autolease.

För Patrik Nyholm är den nära kontakten en värdefull del i Elis hållbarhetsarbete:

– Vi har en tät dialog med Autolease. Just nu är det som en konsekvens av pandemin och omvärldssituationen, stora leveransproblem, och då hjälper Autolease oss att hitta lösningar. Emellanåt känns det som om Magnus är en del av företaget.

En stor hjälp i Elis arbete mot nollutsläpp är den månatliga statistik företaget får från Autolease. Här ser man exakt hur många kilowattimmar som laddats under den gångna månaden, liksom hur många liter HVO 100 respektive bensin och diesel som tankats.

Men det finns också vissa utmaningar med att ställa om till eldrivna fordon, exempelvis bilarnas batterikapacitet.

– Är du säljare klarar du en dagsetapp med dagens räckvidd. Men när du fyller en distributionsbil med maxlast minskar räckvidden. Då klarar du inte dagsdriften på en laddning, särskilt inte norr om Dalälven, konstaterar Magnus Berggren.

Utvecklingen går dock snabbt.

– Den har gått snabbare på personbilssidan, men nu händer det mycket även vad gäller lätta lastbilar.

Elbilspark är en konkurrensfördel

Hos Elis söker man också egna lösningar. Vid lastkajen på anläggningen i Veddesta norr om Stockholm installerar man som första företag i Sverige just nu laddning via en skena i marken. På så vis kan bilarna snabbladda medan de lastar om.

Bland Elis förare är reaktionerna över elbilarna positiva. Inte minst vad gäller de tre nya, eldrivna lastbilarna:

– De är tysta, smidiga och har bättre acceleration. Chaufförerna är lyriska och vill gärna köra elektriskt, säger Patrik Nyholm.

Att en elbilspark kan vara en konkurrensfördel har också blivit tydligt. Många kunder efterfrågar i dag en fossilfri verksamhet:

– Nyligen vann vi en upphandling med Stockholms stad, eftersom vi som enda företag kunde leverera inte bara hundra procent fossilfritt, utan även hundra procent eldrift, berättar Patrik Nyholm.

Elis har nyligen beställt nio skåpbilar med längre räckvidd och högre lastkapacitet som precis släppts på marknaden.

– Det handlar om att våga. Många känner tveksamhet inför att testa, över tid, obeprövade tekniker och fordon men vi har inte tid att vänta. Vi måste alla ta vårt ansvar och göra de förändringar som krävs för att nå de globala målen.  

Prova landets smartaste billeasing 

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera