Annons
Innehåll från Atlant FonderAnnons

Gröna metaller är framtidens energi

Mattias Gromark, fondförvaltare Atlant Fonder.
Mattias Gromark, fondförvaltare Atlant Fonder.

Samhället står inför sin största omställning sedan industrialiseringen i slutet på 1800-talet. För att nå klimatmålen krävs en enorm utbyggnad i hållbar energiframställning och elektrifiering. 

Hållbar omställning är ett tillväxtcase

För att uppnå det globala målet Net Zero 2050 krävs omställning bort från fossila bränslen. EU har tagit täten och satt som mål att senast 2030 minska växtgasutsläppen med minst 55 procent. Enligt en rapport från International Energy Agency, IEA, kommer andelen förnyelsebar energi att öka från 27 procent 2019 till 60 procent 2030. Elektrifieringstrenden kräver en kraftig tillväxt i materialframställning och materialteknik. Därför väljer Atlant Green Tech Metals att investera i de framväxande leverantörsleden mot Europa och Nordamerika. 

Lokal produktion för mindre miljöpåverkan

– Tidigare har man till stor del förlitat sig på Asien som har varit dominerande på batteriteknik men även inom materialförädling i stort. Men detta vänder nu då det inte är en hållbar lösning, vare sig när det gäller transporter eller när det kommer till kontrollen över hela leverantörskedjan. Ett bra exempel på ett europeiskt bolag som ligger i framkant för hållbart framställda batterimaterial är Belgiska Umicore. I december 2021 tillkännagav bolaget ett avtal om ett joint venture med Volkswagen och nu under april så slöts ett avtal med ACC (Automotive Cells Company) som är ett joint venture mellan Stellantis, Mercedes-Benz och Total Energies, säger fondförvaltaren Mattias Gromark, Atlant Fonder.

Läs mer om fonden här

Ökad självförsörjning

USA och Europa väger också in den strategiska aspekten eftersom de insett att beroendet av Asien har blivit för stort, särskilt sedan USA:s och Kinas handelskrig och den efterföljande pandemin. En högre grad av självförsörjning kommer därmed att gå hand-i-hand med energiomställningen. Vinterns energikris och Rysslands anfallskrig mot Ukraina har bara förstärkt bilden av att vi måste öka vårt oberoende. 

– Vi går från globalisering mot regionalisering. Det här är en spännande och enorm tillväxtmarknad som kommer att vara aktuell under lång tid framöver, fortsätter Mattias. 

Fonden har sedan omställningen till den nya placeringsinriktningen den 1 oktober 2021 avkastat +5,7 % att jämföra mot Stockholmsbörsens breda index som är -10 % (16 maj)

Läs mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera