Annons
Innehåll från Atlant FonderAnnons

Fyra år av stadig tillväxt till låg risk - så blev Atlant Opportunity ”Årets Hedgefond 2019”

Fonden Atlant Opportunity har haft en årlig snittavkastning på 5,4 procent och på drygt fyra år gått upp med 24 procent – till mycket låg risk. Nu belönas fonden med tidningen Privata Affärers prestigefulla utmärkelse ”Årets Hedgefond 2019” – samtidigt som nya investerare strömmar till.

– Vi har absolut märkt ett ökat intresse för fonden. Allt fler ser hur väl den presterar i relation till den låga risken, säger Michael Ekelund, vd på Atlant Fonder.

Tidningen Privata Affärers motivering till utmärkelsen, som presenterades 30 januari i år, är ”En fond som skyddar kapitalet, oberoende av börsutvecklingen”.

– Det är precis det som är tanken med fonden. Den ska leverera en stadig avkastning till en låg risk, oavsett hur marknaden i övrigt beter sig, säger Michael Ekelund.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som har utvecklats positivt under 80 procent av alla månader sedan fonden startades 1 januari 2016.

Sedan dess har börsen vid sex tillfällen fallit mer än 10 procent. Vid fem av dessa har Atlant Opportunity gått mot strömmen och stigit i värde.

Ytterligare ett exempel på fondens stabilitet är att när börsen 2017 gick upp gav fonden en avkastning på 5,2 procent. När börsen följande år backade blev det också 5,2 procent avkastning. Den här tryggheten är något som Michael Ekelund vill framhålla med fonden.

– Vi eftersträvar en jämn och stabil utveckling. Det uppnår vi genom att ha räntebärande placeringar i botten. Sedan kombinerar vi med derivat och med lite mindre aktieplaceringar i toppen för att skapa extra avkastning och som skydd för fondvärdet. Det är det som är konstruktionen på fonden, säger han.

Går bättre vid börsoro

Prognosen för 2020 är en avkastning på mellan 3 och 7 procent, där den högre siffran är mer sannolik om marknaden blir skakig.

– Det hänger samman med att vi har rätt mycket likviditet i fonden som vi kan använda för att köpa intressanta räntebärande papper som vi kan få god avkastning på, och därigenom kapitalisera på händelsen, säger Michael Ekelund.

Eftersom Atlant Opportunity kategoriseras som en hedgefond finns en risk att många räntesparare inte upptäcker fonden.

– Eftersom 90 procent av placeringarna ligger i företagsobligationer jämför vi oss snarare med företagsobligationsfonder. Vi tycker att Atlant Opportunity passar in i det facket. Vår fond kan ses som ett komplement eller alternativ till dessa. Då Atlant Opportunity har bredare fondbestämmelser kan vi både skydda oss mot oönskade marknadsrörelser plus skapa bra avkastning utöver ränteportföljen. Som vi ser det har därför Atlant Opportunity över tid större potential att gå bättre procentuellt, säger han.

Fokus på korrigeringar

Nikos Georgelis är en av tre förvaltare av fonden. Han berättar att mycket av fokus ligger på att hantera positioner som går emot förvaltarna.

– Det viktiga i förvaltningen är att hantera situationer när det går fel. Vi arbetar väldigt aktivt med att försöka minimera förlusterna, säger han.

Vidare är optioner en betydande del i förvaltningsarbetet.

– Optioner möjliggör för oss att ta väldigt många små positioner. Blir det fel blir förlusten liten, knappt märkbar på fondnivå, men blir det rätt blir utfallet väldigt stort. Den hävstångseffekten som optioner ger är väldigt viktig för oss, säger han.

Som börsindex över tid – fast till lägre risk

Atlant Opportunity siktar på att över en cykel årligen årligen ha en avkastning på 5 procent över riskfri ränta. Jämför man med breda aktieindex har de historiskt avkastat runt 4,5 procent över riskfri ränta men med en väldigt stor varians mellan åren.

– Förra året när OMXS30 var upp 30 procent så är det klart att vår fond inte slår det under ett enskilt kalenderår. Man måste jämföra avkastningarna över längre tidsperioder. Det man då kan säga är att fonden sedan den startade har haft en avkastning snarlik aktieindex men till en sjättedel av risken. Det är en stor skillnad, förklarar Nikos Georgelis.

Atlant Opportunity vänder sig både till privata och institutionella investerare. I takt med att fonden fått mer uppmärksamhet för sin stabila tillväxt har mer kapital strömmat in. På relativt kort tid har det förvaltade kapitalet ökat från 350 miljoner till drygt 1.25 miljarder kronor.

För småsparare är det lättaste sättet att investera i fonden genom handelsplattformarna Avanza och Nordnet.

Fakta

Atlant Fonder erbjuder ett brett utbud av marknadsneurala fonder. Vår vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten är drygt 5 miljarder. Välkommen att kontakta oss på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera