Annons
Innehåll från Atlant FonderAnnons

Atlant Fonder: Kan vi få en ny krasch på kreditmarknaden?

För ett år sedan kraschade kreditmarknaden i Sverige när pandemin var ett faktum. Företagsobligationsfonder tappade 12-17 % på några veckor. Sparare trodde knappt det var sant och undrade vad som hände. 

För ett år sedan hade vi en likviditetskris på företagsobligationsmarknaden. Det blev ett antal blodiga veckor med stora utflöden från företagsobligationsfonder. På några veckor var utflödet i stort sett lika stort som inflödet under hela 2019. Merparten av fonderna tappade 12-17 % i värde och vissa fick stänga för handel under en kort period. Marknaden återhämtade sig så småningom men flertalet fonder gav en låg årsavkastning.

Ny kreditkrasch i sikte?

Frågan man bör ställa sig är om det kan hända igen? Ja det kan det, menar Taner Pikdöken, en av fyra förvaltare på Atlant Fonder, som anser att företagsobligationsmarknaden fungerar i stort sett på samma sätt nu som då. Vår uppfattning är att marknaden fortfarande är strukturellt illikvid och den marknadsdynamik som tvingade fonder att stänga för handel kvarstår, säger Taner.

Atlant Opportunity nådde ny topp 2020

Atlant Opportunity är ett intressant alternativ till företagsobligationsfonder. Fonden klarade nedgången i mars bra och en stor anledning var att vi hade en stor kassa i fonden. Opportunity uppvisade en snabb uppgång och var på plus redan efter tre månader, för att stänga året på +5,9 %. En bidragande orsak till den höga avkastningen var att vi kunde agera opportunistiskt och nyttjade delar av kassan till att köpa obligationer till mycket attraktiva priser, säger Taner.

Läs mer om fonden här 

Riskminimering men ändå god avkastning i sikte

Opportunity fortsätter ha en mycket hög beredskap med ett flertal likviditetsåtgärder till sitt utnyttjande för att kunna agera opportunistiskt om marknaden skulle handla ner. Utöver den mycket goda likviditeten har fonden en hög diversifiering i portföljen. Likviditetsrisken är således liten samtidigt som även kredit- och koncentrationsrisken minimeras.

Med Atlant Opportunity i portföljen kan den totala risken bli lägre och avkastningen kan bli mer stabil oavsett hur marknaderna går. Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,5 % under 2016-2020. 

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande bedriver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera