Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från AteaAnnons

När digitalisering skapar möjligheter: Atea bidrar till en effektiv äldreomsorg

En kraftigt åldrande befolkning och tilltagande brist på medarbetare är några av de utmaningar som äldreomsorgen står inför där digitala lösningar kan stötta upp. It-företaget Atea vill hjälpa till att effektivisera äldreomsorgen genom strategisk rådgivning, smarta funktioner och lösningar för kommuner och landsting i Sverige.

Sveriges kommuner behöver förhålla sig till de förändringar som äldrevården står inför. En allt äldre befolkning innebär att antalet demenssjuka ökar drastiskt och att allt fler äldre lever i ensamhet. Malin Sölsnaes, chef för satsningsområdet Äldreomsorg på Atea tror att svaret är digitala lösningar

– Vi kan erbjuda verksamheter en behovsanalys där vi utvärderar deras nuläge och visar hur digitala lösningar kan hjälpa dem framåt. Det kan handla om tekniska lösningar som effektiviterar personalens arbeta och minskar ensamheten hos de äldre. Vi vill att kommunen ska fokusera på funktion i stället för teknik och med den plattform vi utvecklar kommer dessa funktioner dessutom att samverka med varandra.

Digitala lösningar

Atea finns på 37 orter i Sverige och strävar efter att vara en strategisk rådgivare åt privata och offentliga verksamheter i deras digitaliseringsresa. Bland annat utvecklar Atea innovativa lösningar som kan stötta kunderna i deras framtida utmaningar. 

Simon Norman, chef för verksamhetsutveckling på Atea, berättar om hur VR-lösningar kan bromsa demens samt mildra oro och ångest hos de äldre. Med hjälp av VR-glasögon kan boende på ett ålderdomshem stimulera sina sinnen genom att färdas tillbaka till välkända miljöer. 

– Som strategisk rådgivare anpassar vi lösningen efter kundens behov. Till exempel uttryckte äldreboendet i Vinslöv en önskan om att ge sina äldre möjligheten att resa utan att lämna boendet. Nu används VR-glasögon flitigt och de äldre upplever en förhöjd livskvalitet, förklarar Simon och fortsätter: 

– Digital medicinutdelning är en annan lösning som effektiviserar arbetet inom äldrevården genom att säkerställa att dosering och uppföljning av medicinering går rätt till utan att personalen behöver vara på plats. Siffror visar att 30 procent av de som får medicin i dag kan få det via en robot – vilket kan spara en kommun upp mot 400 timmar per brukare och år. För brukaren själv ökar samtidigt självständigheten.

Integrerad teknik

Om äldrevårdens arbetssätt inte förändras kommer det att behövas 230 000 fler som arbetar inom hemtjänsten år 2026. De kommunala verksamheterna behöver redan nu agera för att vara förberedda. 

– I digitaliseringen av äldreomsorgen kan vi erbjuda kommunerna ett ekosystem av integrerade IT-lösningar som kommunicerar med varandra. Det i sin tur kommer att leda till en mer effektiv vård, resursbesparingar och viktigast av allt – en förhöjd livskvalitet för de äldre, avslutar Malin. 

Fakta

• År 2028 är antalet äldre över 80 år i Sverige 50 % fler än idag.  

• Baserat på SCB:s prognos saknar äldrevården i Sverige 160 000 anställda redan år 2035 och därför handlar mycket kring digitala lösningar om att frigöra tid för personal att faktiskt umgås med brukaren.

• 25% av alla äldre känner sig ensamma – dags för digitala husdjur?

• 2030 beräknas cirka 185 000 i Sverige lida av demens – forskning menar att VR kan lindra sjukdomen.

• 400 timmar/ år tjänar en medicinrobot in

Läs mer här 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera