1515
Annons
Innehåll från AteaAnnons

Atea hjälper verksamheter med digital beteendeförändring i spåren av pandemin

Få verksamheter var beredda på den abrupta omställningen från kontors- till hemarbete, och det plötsliga behovet av självledarskap har inneburit en oväntad stress. För att dra nytta av fördelarna med dessa nya arbetssätt krävs ett tydligt förändringsledarskap, utbildning kring digitala verktyg och rätt förutsättningar för att etablera nya beteenden. 

Fördelarna med det digitala arbetet är uppenbara: tidsbesparingar, möjlighet att mötas vart vi än befinner oss och att kunna jobba med varandra i realtid på olika håll. Samtidigt riskerar gränsen mellan arbete och fritid att suddas ut och hittills har uppgifter och krav i stort förblivit desamma trots att arbetsmiljön är markant annorlunda. 

– Oklara gränser mellan jobb och privatliv i kombination med nya arbetssätt och verktyg kan skapa stress. Om vi kan hitta rätt balans gynnar det såväl medarbetarhälsa som organisationers framgång, konstaterar Gabriella Norberg, platschef för Atea i Sundsvall, med närmare 30 års erfarenhet av digitalisering.

Gabriella menar att balansen mellan distansarbete och kontorsarbete uppnås när man tar sig an arbetsuppgifter på rätt sätt, vid rätt tidpunkt och på rätt plats. 

– Det finns många uppgifter som lämpar sig för arbete på distans, men det finns delar i vår kommunikation som bara uppfattas när vi människor befinner oss i samma rum. Utan mellanmänsklig interaktion förlorar vi möjligheten att läsa av kroppsspråk och sinnesstämningar, vilket innebär att ledarskap under pandemin är mer komplext.

Ledarens roll blir central

Hon får medhåll av kollegan Anna Ritzén, verksamhetsutvecklare hos Atea. Även Anna lyfter flera fördelar i ”det nya normala”, såsom en kraftigt ökad kompetens inom digitala verktyg, men konstaterar likt Gabriella att det handlar om balans och om att etablera nya arbetssätt.

– Angelägna frågor att ställa sig är: Vilka digitala beteenden ska vi ha? Hur kan vi skapa en hållbar arbetssituation över tid och sänka stressnivåerna som många upplever? Att bygga nya vanor kan vara påfrestande i början men små förändringar kan få stora effekter. Sedan gäller det att fundera ut hur man kan stärka, träna, säkerställa och följa upp dessa nya vanor. Här blir ledarens roll central.

Atea ser många nya behov

Den digitala arbetsmiljön är inget nytt för Atea, företaget är ledande inom informationsteknologi och marknadsledande inom it-infrastruktur i Norden. Via ett trettiotal kontor i Sverige erbjuds allt ifrån videolösningar och säkra samverkansverktyg till konsulter inom verksamhetsutveckling. Under pandemin ökade behovet av digital utrustning men också efterfrågan på säkerhetslösningar, molntjänster och stöd kring de nya arbetssätten. Anna betonar vikten av att fler ledare förstår att deras medarbetare kan behöva utbildning, träning och stöd. 

– Vi utformar våra lösningar för varje enskild organisation, med målet att ge struktur och effektivitet. Det inkluderar hur man använder nya plattformar och hur man bygger strukturer, att skapa trygghet kring teknik och system och att guida ledare i hur de implementerar nya beteenden. Här är våra verksamhetsutvecklare med kunskap om förändringsledning och beteendevetenskap till stor hjälp.

Lägre sjukfrånvaro och personalomsättning

Anna och Gabriella understryker att det till syvende och sist handlar om att skapa ett hållbart arbetsliv. De medarbetare som får stöd från sin chef – och trivs – i en självledande vardag mår bättre och fortsätter utvecklas, vilket sänker sjukfrånvaro och reducerar stress. 

– Om medarbetarna upplever att de har kontroll över sitt arbete och sin vardag skapar vi förutsättningar för en mer hållbar organisation med lägre sjukfrånvaro, minskad personalomsättning och sänkta kostnader som följd, avslutar de. 

Fem tips för ledare i den digitala arbetsmiljön

• Tydliga mål och visioner blir än viktigare i en digital arbetsmiljö 

• Identifiera och beskriv hållbara beteenden i ”det nya normala” 

• Bekräfta och förstärk dessa beteenden 

• Arbeta med självledarskapet 

• Bygg in utbildning, träning och stöd i verksamheten 

Läs mer om Atea här

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?