ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Assemblin

Låt AI sköta fastighetsdriften – och spara tid och pengar

Fastighetsdriften har aldrig varit smartare.
Med ständigt uppkopplade molntjänster, artificiell intelligens och internet of things kan fastighetsägare och andra företag både spara pengar och anamma ett modernare arbetssätt – med hjälp av automation.

Läs om hur Assemblin hjälpte Säffle pastorat att sänka sin energiförbrukning med 25 procent

Teknikutvecklingen inom fastighetsdrift går i en rasande fart. I dag är det möjligt för fastighetsägare och andra företag att låta allt från värme och belysning till ventilation och el sköta sig självt – med så kallad automation.

Med hjälp av data optimerar robotiserade funktioner hela driften utifrån varje fastighets behov. Målet är att skapa en självgående fastighetsdrift – med minimal mänsklig inblandning.

 

Komplexa byggnader kräver mer

Det talas i dag mycket om olika typer av hemautomation med styrning av ljus- och energisystem. Men offentliga byggnader kräver en mycket mer avancerad automation än bostäder. Det kan handla om komplexa byggnader som sjukhus med specifika krav på luftkvalitet i operationssalar. Eller köpcentrum där en behaglig innetemperatur är viktig för kundernas upplevelser.

– Men utvecklingspotentialen för nästa generations fastighetsautomation finns för alla typer av byggnader, säger Stefan Amnehagen, chef för fastighets- och industriautomation på Assemblin, ett av Nordens ledande installationsföretag.

 

Molnet är nyckeln

Rent tekniskt skiljer sig dagens fastighetsautomation inte så mycket från hur det såg ut för 30 år sedan, då steget från analog till datoriserad teknik togs. Det är i stort samma typ av komponenter som byggs in – även i nyproducerade fastigheter.

Men tack vare digitaliseringen går det i dag att jobba mycket smartare med automation, och få ut betydligt mer av datamängden.

– Vi har gått från att föra över data via modem till lokala datorer till att lagra informationen i molnet. Den datamängd vi nu kan extrahera från fastigheterna ger möjlighet till mycket mer avancerade beräkningar, säger Stefan Amnehagen.

Och på tal om molntjänst: Det finns redan exempel på fastigheter vars energiförbrukning minskat genom algoritmer som håller koll på väderprognoser och anpassar innetemperaturen därefter.

– Vi på Assemblin följer med i utvecklingen för att kunna erbjuda våra kunder smarta och skräddarsydda lösningar, som hjälper dem att nå sina mål inom bland annat energieffektivisering, säger Stefan Amnehagen.

 

Fokus på datasäkerhet

I takt med att fastighetsautomationen utvecklas ökar kraven på datasäkerhet. Försök till intrång i fastigheters system är ett hot som måste hanteras löpande.

– På Assemblin arbetar vi med beteenden, medvetenhet om problematiken och ett säkerhetstänk i förhållande till nätverksanslutningar. Vi jobbar tillsammans med nätverksansvariga hos våra uppdragsgivare och ansluter till intranät för att hålla den säkerhetsstandard som är tekniskt möjlig att uppnå, Stefan Amnehagen.

Så jobbar Assemblin med automation

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assemblin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer