ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Assemblin

Här är 1100-talskyrkan som drivs av IoT

Internet of things- och automationlösningar för lätt tankarna till tekniskt avancerade, rentav futuristiska, anläggningar som sjukhus och forskningslaboratorium.  

Men dagens intelligenta system för fastighetsdrift går att implementera i många fler typer av byggnader. Som kyrkor från 1100-talet.

Läs om hur Assemblin hjälpte Säffle pastorat att sänka sin energiförbrukning med 25 procent

Värmländska Säffle pastorat har länge drivit ett progressivt och framgångsrikt utvecklingsarbete med sin fastighetsförvaltning. 2014 togs ett rejält kliv då man – tillsammans med installationsföretaget Assemblin – påbörjade arbetet med att automatisera uppvärmningen i 20 av pastoratets byggnader. Något som sparat tid, pengar och energi.

Fyra av pastoratets kyrkor har anor från 1100-talet, något som ställer höga krav på inomhusklimatet. Luftfuktighet och temperatur i byggnaderna måste vara sådan att historiska interiörer och målningar med antikvariska värden inte far illa. Samtidigt ska kyrkans personal och besökare mötas av en bra innemiljö när de vistas i lokalerna.

 

Tre system i ständig synk

Internet of things-modellen som Assemblin använde i projektet bygger på att knyta samman kyrkornas uppvärmning, bokningssystem och väderleksfakta.

●     Alla pastoratets byggnader har satta temperatur- och fuktnivåer för värmesystemet att förhålla sig till. Installerade givare håller löpande koll så att inomhusklimatet i varje kyrka håller sig inom satta ramar.

●     Värmesystemet är i sin tur integrerat med kyrkornas bokningssystem. Den gång det ska vara exempelvis gudstjänst, dop eller vigsel talar bokningssystemet om för värmereglagen att anpassa inomhusklimatet därefter, och en uppvärmning påbörjas.

●     Parallellt är systemet synkroniserat mot rådande väderleksfakta – vilket automatiskt påverkar hur byggnaderna värms upp och hur mycket energi som behöver användas.

– Det har varit mycket spännande och givande att få jobba i dessa speciella miljöer. Och verkligen hitta de lösningar som både uppfyller de tekniska kraven och gör att installationerna inte stör den historiska miljön. Helst ska de inte synas alls, men ändå vara lätt tillgängliga för drift och service, säger Jonas Torpman, projektledare, som ansvarade för en stor del av installationerna.

Och arbetet med automatiseringen har genererat effekt. Framförallt när det handlar om att spara energi:

– Sedan 2010 är minskningen totalt cirka 41 procent, varav nästan två tredjedelar beror på IoT-systemets effekt under det två senaste åren. Det är förstås bra för både vår ekonomi och miljöpåverkan. Men vi spar också en hel del arbetstid, säger Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef i Säffle pastorat, och fortsätter:

– Samarbetet med Assemblin har varit mycket positivt. Vi har tillsammans löst utmaningarna successivt. Nu har vi en systemoberoende lösning som redan ger stora fördelar, och som kan hanteras och utvecklas på ett flexibelt sätt framåt i tiden.

Så jobbar Assemblin med automation

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assemblin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer