ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Assemblin

Digitaliseringen ger installatören en central roll i nya byggprojektet

Dagens fastigheter är mer avancerade än någonsin – tack vare digitaliseringen och en teknisk utveckling som rusar. Detta innebär att installatörens roll aldrig har varit mer central än vad den är i dag.
– Rätt utnyttjad har digitaliseringen en mäktig potential att fortsätta driva branschens utveckling, menar Fredrik Allthin vd på Assemblin El.

Assemblin accelererar den digitala transformationen

Inom bygg- och installationsbranschen pågår för närvarande en stor förändring. I en sektor som tidigare legat efter i den strukturella digitaliseringen sker nu löpande innovation som gagnar både installationsföretagen, deras anställda och kunder.

Nybyggda fastigheter, exempelvis sjukhus, är i dag så tekniskt avancerade att installationernas andel kan vara omkring eller till och med över 50 procent av den totala byggkostnaden. För bolag som Assemblin innebär detta stora förändringar, både i arbetssätt och i krav på kompetens.

– Assemblin är ett företag som präglas av en stor förändringsvilja och nyfikenhet, säger Fredrik Allthin, affärsområdeschef och vd för Assemblin El.

– Det har därför varit helt naturligt för oss att regelmässigt arbeta med att stärka vår kompetens, inte minst tekniskt.

Så jobbar den moderna installatören

För den som sluter ögonen och visualiserar en installatör som löser sina arbetsuppgifter med skiftnyckel och skruvmejsel är det läge att tänka om.

Ju större tekniska framsteg – desto mer komplexa blir även installationsföretagens leveranser. I dag består de av avancerade system som förser hela fastigheter med luft, vatten, värme och el. Installatörerna har blivit nyckelpersoner i byggprojekten.

Skapar projektet i 3D

Utvecklingen har även inneburit framväxten av nya digitala verktyg som underlättar byggprocessen, och inte minst installationsarbetet.

Assemblin använder Building Information Modeling, även kallat BIM, för att öka effektiviteten i varje projekt. Med hjälp av 3D skapas en visuell modell av projektet, med ritningar av byggets alla utrymmen och planerade installationer. Skissen delas digitalt så att samtliga inblandade har en och samma bild av projektet.

– Installationsarbetet fungerar betydligt smidigare när varje enskild del finns med i en och samma 3D-modell, än om varje specifik aktör skulle skapa sina egna ritningar, säger Fredrik Allthin.

BIM möjliggör även en tidig upptäckt av krockar mellan olika installationer och andra eventuella utmaningar i projektet.

– Det blir både ekonomiskt och tidseffektivt att ha allt samlat eftersom man lättare kan identifiera och förebygga problem i god tid.

Att ligga i teknologisk framkant ökar effektiviteten i projekten – men är för Assemblin också viktigt för att locka till sig och behålla duktiga medarbetare.

– Vi ökar nu användningen av de senaste BIM-verktygen och funktionerna vilket gör att vi kan dra nytta av fördelarna med BIM ända ut i montörsledet, berättar Fredrik Allthin.

Den tekniska revolutionen som förändrar bygg- ocn installationssektorn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assemblin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer