ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Assemblin

De vill driva omställningen till en hållbar byggsektor

  • Andreas Aristiadis, vd på Assemblin VS.

I bygg- och fastighetssektorn pågår just nu en kraftig omställning mot ett mer hållbart arbetssätt. Något som ställer nya krav på branschens aktörer – och inte minst på installatörerna.
– Vi vill definitivt vara med och driva utvecklingen, säger Andreas Aristiadis, vd på Assemblin VS.

Läs om hur Assemblin bidragit med innovativa och effektiva lösningar inom värme och sanitet

Efterfrågan på klimatsmarta lösningar inom byggbranschen ökar i rask takt, efter en ökad medvetenhet och allt högre krav från samhälle, kunder och myndigheter. För att gå mot en mer hållbar samhällsutveckling krävs det att alla företag är med i arbetet för minskade utsläpp. Något som Assemblin jobbar aktivt för.

– Vi på Assemblin vill ta ansvar för miljön och energifrågorna. Det stärker inte bara vår kompetens utan vi blir också mer konkurrenskraftiga, säger Andreas Aristiadis.

En viktigare kugge
Installationsföretagen spelar en allt större roll i branschen. När det byggs tekniskt avancerade fastigheter, exempelvis sjukhus, är det inte ovanligt att installationerna utgör hela 50 procent av den totala byggnadskostnaden. Något som gör att arbetet med hållbara installationer är viktigare än någonsin.

Och det råder inga tvivel om att branschen kommer att fortsätta jobba för klimatsmarta och energieffektiva lösningar, enligt Andreas Aristiadis.

– När vi lyckas kombinera dessa två faktorer är vi, våra kunder och medborgarna definitivt vinnarna. Jag är övertygad om att ju mer vi jobbar med det, desto viktigare kugge i värdekedjan blir vi som installatör.

Ett projekt – tre olika miljöcertifieringar
Ett projekt som verkligen genomsyrats av hållbarhetsarbetet är bostadsområdet Eko-logi i Skövde, där Assemblin bidragit med lösningar inom värme och sanitet.

Eftersom projektet bedrevs på ett vattenskyddsområde var det uteslutet att borra efter värme i marken, något som tvingade installatörerna att tänka nytt. Lösningen blev en kombination av solvärmepaneler, värmeåtervinning av spillvatten, luft- och vattenvärmepumpar samt en del fjärrvärme. 

Projektet, i vilket Skövdebostäder var byggherre, är det enda i Sverige som klarat kraven för de tre miljöcertifieringarna Svanen, Miljöbyggnad Guld och passivhusstandard FEBY12. För den sistnämnda certifieringen krävs att projektet har en energianvändning på max 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Det projektmål vi satte upp var att vi skulle ha ett snitt på 40. Det har vi klarat av och det är med hjälp av Assemblins lösningar, säger Sebastian Karlström, projektledare på Skövdebostäder, som är väldigt nöjd med valet av installationsföretag.

– De hade samma bemanning under hela projekttiden och var otroligt engagerade, ambitiösa och ansvarstagande. Vi vill absolut jobba med Assemblin igen.

Ett annat framgångsrikt projekt är arbetet med nollenergikvarteret Solallén i Växjö, som 2017 utsågs till ett av Sveriges mest hållbara byggnadsprojekt. Även där bidrog Assemblin med innovativa VS-installationer och resurseffektiva materialval.

Läs om Sveriges mest hållbara projekt – och hur Assemblin bidrog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assemblin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer