ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Aspia

Här förvaras känsliga data – 100 meter in i berget

De skyddar sina kunders data 100 meter rakt in i urberget i Lycksele.
Genom att outsourca redovisningen och lönehanteringen till Aspia minskar ACON även sin egen sårbarhet.
– Så är det ju, vi känner oss väldigt trygga, säger IT-företagets vd Johan Bålhammar.

Allt du behöver för att driva företag – läs mer här

En stor och låst järnport avslöjar vägen in. Här, insprängda i urberget, har ACON sitt datacenter. 

– Det är faktiskt en gammal försvarsanläggning som delvis är aktiv fortfarande, så det är i stort sett omöjligt att ta sig in, berättar Johan Bålhammar och fortsätter:
– Fiberkablarna som går in och ut är separerade och det finns dieselaggregat som håller allt igång om det mot förmodan skulle bli elavbrott. Vi är ett av Europas säkraste datacenter och kan verkligen tala om ”bergsäker IT”.

Företaget, grundat 2001, har de senaste åren specialiserat sig på att sköta IT-avdelningarna åt flera svenska företag, bland annat landets största cafékedja. Tack vare datacentret erbjuder man även avancerade molntjänster. Totalt arbetar närmare 40 personer hos ACON och Bålhammar kallar företaget ”komplett” inom IT.
– Jag brukar säga att vi är en outsourcad IT-avdelning med olika tjänster beroende på kundens krav och behov. Det som utmärker oss är att vi inte ser oss som en leverantör, utan som en partner. Det är förmodligen därför flera av våra kunder varit med i drygt tio år, säger han.

Då ACON själva agerar
som en outsourcad IT-avdelning var steget inte långt till att själva göra samma sak, fast inom lönehantering och bokföring. Sedan hösten 2013 hanterar Aspia detta åt ACON.
– Vi bestämde oss tidigt för att fokusera på vår ”core business”, varför ska vi lägga massa tid på saker som andra är experter på? Aspia är trygga att arbeta med inom ett komplext område. Vår relation är personlig och vi känner en stor tillit till deras kompetenser.

Bålhammars råd till företag som funderar på att outsourca delar av sin verksamhet men ännu inte gjort det, är att räkna på det:
– Jag vågar lite kaxigt påstå att det absolut lönar sig, även om det kostar pengar. Fundera över vad det kostar i produktionsbortfall när du som företagare måste lägga massa tid på att hantera ekonomifrågor, istället för att jobba med det som är kärnverksamheten. Det handlar om att värdera sin egen tid och vad den ska användas till.

 Precis som att ACON erbjuder kunderna ett bergrum som står emot kärnvapenattacker, minskar deras egen sårbarhet genom samarbetet med Aspia, anser Bålhammar:

– Absolut, eftersom de är experter inom sitt område. Om vi skulle hantera allt själva hade vi behövt lägga mycket tid och resurser för att skapa den tryggheten som Aspia ger oss.

Allt du behöver för att driva företag – läs mer här

 DETTA ÄR ASPIA:
Aspia arbetar aktivt för att hjälpa Sveriges företagare med allt de kan behöva för att starta, driva, växa och växla sina företag. Företaget är marknadsledande med 33 000 kunder och 1 450 medarbetare på 73 orter runt om i landet och kontor i alla nordiska länder. Aspia hjälper företagare med att hantera löner, redovisning och affärsrelaterad rådgivning.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aspia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer