Annons
Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Världens äldsta bank i digitala toppskiktet – med hjälp av svensk AI

En bank med anor från 1470-talet rankas som en av världens mest innovativa. Genom svenska Artificial Solutions har banken öppnat ett helt virtuellt kontor – medan en automatiserad chattbot hjälper kunderna med bankärenden dygnet runt, året om, oavsett kanal.

Conversational AI har många applikationer bortom bankväsendet. Lär dig mer här:  

Redan år 1472 grundades Banca Monte dei Paschi di Siena vilket gör den italienska banken till världens äldsta ännu existerande. Sedan dess har samhället, ekonomin och bankväsendet förändrats i grunden – och det har även den anrika banken gjort.

I dag ligger man i täten inom digitaliseringen och online-grenen Widiba rankas som en av världens mest innovativa banker. 

Nyskapande virtuellt bankkontor

Nyligen öppnade den snart 550-åriga banken ett kontor i virtual reality-världen. Dit kan kunderna gå för att sköta sina banktjänster, handla med aktier eller tala med rådgivare – utan att lämna soffan. Allt de behöver göra är att prata med en app – som förstår avsikter och sammanhang för att guida användaren i den virtuella världen.

Inte minst under Covid-19-pandemin underlättar en sådan lösning eftersom kunderna slipper gå till ett kontor – samtidigt som VR-lösningen avlastar de mänskliga anställda.

Tjänsten är utvecklad med hjälp av svenska Artificial Solutions patenterade plattform Teneo och bygger på så kallad Conversational AI, en artificiell intelligens som låter människor och teknik samtala på ett naturligt och intuitivt sätt. Det svenska AI-bolaget är ledande på området genom Teneo, som bygger på över ett decenniums utveckling och används av flera av världens största företag i ett hundratal applikationer.

En annan viktig pusselbit i Widibas digitala erbjudande är också utvecklad genom Teneo. Den virtuella assistenten Widdy hjälper kunderna dygnet runt, året om, från såväl enkla ärenden som att steg för steg öppna ett bankkonto, till mer komplicerade saker som att hantera lån och försäkringar. 

Widdy har sedan lanseringen blivit ett uppskattat tillskott och har fått priser för bästa kundupplevelse och för bästa bankinnovation. Bland kunderna ligger nöjdheten på 4,8 av 5. 

Framgångssagan: Så blev Widiba världens första virtuella bank 

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 35 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

 

 

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?