Ett signifikant genombrott för AQ Systems skedde 2017, då mätinstrumentet godkändes enligt det internationella klassificeringssystemet IEC (International Electrotechnical Commission).
– Det var väldigt betydelsefullt för oss. Vår lösning var det första remote sensingsystemet i världen som klassificerades enligt IEC, säger AQ Systems vd Pelle Hurtig.
Billigare och mer effektiv
Den senaste modellen av det sodarbaserade (SO-nic Detection And Rang-ing) instrumentet, AQ510, använder sig av ljud för att mäta vindhastighet, riktning och turbulens. En ljudsignal skickas upp i atmosfären, varpå delar av ljudet reflekteras tillbaka till mätinstrumentet av små virvlar i luften med skiftande temperatur.
– Instrumentet sänder ut i en frekvens och tar emot i en annan. Med hjälp av skillnaden i frekvens, så kallat dopplerskifte, får du en bild av turbulensen i det aktuella området, förtydligar Pelle.
Sodarn står på marken och har en högre datatillgänglighet och motståndskraft än traditionella mätmaster i kallt klimat. Detta utgör en stor fördel gentemot traditionell mastmätning; master är dyra, kräver bygglov och kan inte flyttas. Med sodarlösningar kan man mäta på fler platser och få mer data, till ett avsevärt lägre pris. Tekniken används både vid projektering och vid prestandamätning i befintliga vindparker.
– AQ510 är en komplett mobil lösning för vindenergi med en egen kraftförsörjning – där skiljer vi oss från många konkurrenter, som har dyra instrument och mätmaster. Detta är anledningen till att vi haft så stora framgångar, i synnerhet i Japan.
Ensam tillverkare av dylika system
AQ System är ensamma om att tillverka system specifikt nischade mot vindkraft. Under lång tid fanns dock en skepsis mot den innovativa mätlösningen, men efter att bolaget införskaffade en egen verifieringsplats med en 100m mätmast för att verifiera alla mätningar vände vinden.
– Detta bidrog till IEC-klassificeringen och var också en del i att vi tilldelades det internationella industridesignpriset Red Dot Award 2014. Dessutom medverkade vi i vindatlasprojektet NEWA (New European Wind Atlas). Av de totalt elva remote sensing-instrument som användes, valdes sju AQ510, säger Pelle Hurtig.
Har tagit stora steg framåt
Traditionellt har energibolag varit AQ Systems största kunder, tillsammans med konsulter och andra som projekterar vindparker samt markägare som vill utvärdera vindkraftspotentialen på sin mark. Nu har även stora turbintillverkare, exempelvis Siemens Gamesa och Nordex Acciona, börjat köpa systemet.
– Det är jättespännande att fler upptäcker våra lösningar. De två sista åren har vi tagit stora steg framåt och det är jättespännande. För tekniken är detta dock bara början. Det kommer att ta ännu mer fart för oss framöver, avslutar Pelle.