Annons
Innehåll från AnsysAnnons

Simulering är en kritisk komponent för ökad konkurrenskraft i det framtida digitala landskapet

Oavsett om man talar om den digitala transformationen, IoT eller Industri 4.0 handlar diskussionen i förlängningen om verksamhetsnytta. Ska företag framöver kunna dra nytta av de enorma möjligheter som kommer med den tekniska utvecklingen krävs dock nya sätt att se på produktutveckling och tjänster. Med fysikbaserad, simuleringsdriven produktutveckling hela vägen från produktdesign till tillverkning och service kan företag driva sin innovation med lägre kostnader, kortare time-to-market och reducerade risker. 

Många associerar fortfarande industrisimuleringar med detaljcentrerad produktdesign, men idag har simuleringslösningarna utvecklats till att bli ovärderliga verktyg för hela produktutvecklingsprocessen. Fysikbaserad, simuleringsdriven produktutveckling innebär en revolution för de flesta tillverkningsindustrier; behovet av fysiska test och prototyper minskar kraftigt, samtidigt som produktkvaliteten ökar. Det möjliggör också accelererad innovation redan på idéstadiet, snabbare produktutveckling och optimering av design för att hitta den bästa lösningen tidigt i processen. I förlängningen leder det till minskade kostnader, höjd kvalitet och bättre kundnöjdhet. 

– Simuleringsdriven utveckling medför värde ur tre olika perspektiv; det första är lägre kostnad, det andra är mycket kraftigt minskad time-to-market och det tredje handlar om riskreducering och kvalitet. De företag som nyttjar simuleringar känner sig tryggare med de produkter och processer de för ut på marknaden – de vet att deras lösningar kommer att fungera som avsett, säger Robert Harwood, Industry Marketing Director hos Ansys.

Ansys har länge varit en föregångare inom digitalisering och simuleringslösningar. Företaget har en bred produktportfölj, med ett lämpligt alternativ oavsett bransch, tillämpning eller roll i produktutvecklingsteamet. Med marknadens mest kompletta programportfölj för simulering, validering och optimering av produkter ger Ansys sina kunder ett unikt mervärde. 

– Våra mjukvaror ger tillgång till praktiskt taget alla områden av tekniksimulering som en designprocess kräver. Möjligheten att simulera en produkts innovations- och utvecklingsprocess redan innan den byggs öppnar för ett helt nytt sätt att tänka kring produktutveckling.

Kapar kostnader direkt

Robert betonar att intresset för simuleringar har skjutit i höjden efter Covid-19; inga verksamheter har gått oberörda genom de senaste månaderna och på många håll befinner sig företagen i krisläge. Vissa har blickat mot AI och maskininlärning för att hitta sätt att sänka sina utgifter; medan detta är värdefulla verktyg, kan aktörerna via simuleringslösningar kapa sina kostnader direkt, samtidigt som de snabbare kan lansera nya lösningar av hög kvalitet. 

– En annan värdefull aspekt är att den data som samlas in via simulering kan analyseras för att skaffa djupare insikt i och förståelse för hur man bäst kan optimera sina processer. Simulering av en produkts livscykel skapar också förutsättningar för att ta steget från periodbaserat underhåll till behovsbaserat sådant, vilket skapar ett effektivare arbetsflöde och väsentligt sänker kostnaderna. Även små justeringar kan leda till stora resultat inom en verksamhet.

Skräddarsy kundlösningar

Det är dock först när man väljer att ta datan till nästa nivå som man skapar verkligt mervärde. Plötsligt kan man bedöma hur ens produkter påverkas av olika faktorer, exempelvis olika klimat, något som i slutänden medför att företagen kan skräddarsy sina produkter för specifika marknader. Det stärker konkurrenskraften genom att öka innovations- och produktionstakten samtidigt som det ger bättre kundnytta.

– I framtiden kommer allt fler företag att göra övergången till att ha helt data- och insiktsbaserade företag. För att det ska vara möjligt är det en förutsättning att vi utnyttjar den data vi samlar från datorer, sensorer och motorer till fullo. Det är nämligen bara genom att med hjälp av ackumulerad data förutse vilka utmaningar som kommer framöver som man verkligen får behållning av digitaliseringen, avslutar Robert.

Om ANSYS, Inc.

Om du någonsin har sett en raketuppskjutning, flugit i ett flygplan, kört en bil, använt en dator eller en mobil enhet, korsat en bro eller använt någon handhållen teknisk apparat är det mycket troligt att du har använt en produkt där programvara från Ansys har spelat en avgörande roll i utvecklingen. Ansys är världsledande inom teknisk simulering. Vår strategi, Pervasive Engineering Simulation, hjälper världens mest innovativa företag att erbjuda sina kunder radikalt förbättrade produkter

ANSYS och samtliga ANSYS, Inc. namn på varumärken, produkter, tjänster och funktioner, logotyper och slogans är registrerade varumärken eller varumärken som tillhör ANSYS, Inc. eller dess dotterbolag i USA eller andra länder.

Läs mer om Ansys simuleringslösningar

 

Mer från Ansys

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ansys och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?