ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Annell

Energi

Kontorets lysande felsatsning

  • Ljusmiljön ska skapa trivsel, inte förstöra den.

Du har säkert varit med om det – du kommer in på ett kontor där något känns otrivsamt. Är det konflikter under ytan? Går det inte bra? När vi inte riktigt kan sätta fingret på vad som skaver så säger vi ofta att det sitter i väggarna. Men det kan visa sig vara sant – om vi tittar upp mot taket.

Ofta tror man att det räcker att dränka rummen i ljus ovanifrån. Men ett diffust och platt ljus är varken naturligt, trivsamt eller nyttigt. Vi behöver även en bra färgåtergivning, dynamik, skuggor och kontraster för att vi ska må riktigt bra.

"Ingen skulle idag komma på idén att sätta upp lysrör som förvränger färgerna, men ändå så accepterar alltför många otillräcklig färgåtergivning från moderna LED-lampor" säger Staffan Annell, som jobbat med belysningsplanering i över 40 år.

Vetenskapligt stöd

Två större vetenskapliga undersökningar bekräftade häromåret effekten av professionell och hälsofrämjande belysning.

Man såg 12 procent bättre prestation hos kontorsanställda, 18 procent ökad produktivitet hos industriarbetare och 14 procent bättre skolresultat för studenter. I butik steg försäljningen 25%.

En överraskande upptäckt var att inte ens öppna kontorsytor med gott om fönster uppnådde tillräckliga ljusnivåer för den viktiga cirkadianska dygnsrytm som vi alla är så beroende av, biologiskt, fysiskt och psykiskt.

Rummets belysning påverkar humör, hälsa och jobb

Därför behöver vi mer och bättre belysning. Inte mindre. Vi människor innebär nämligen bortåt nittio procent av en kontorsfastighets hela årskostnad. I det perspektivet blir rätt och hälsosam belysning en självklarhet för var och en.

Varför är otillräcklig belysning så vanligt?

En gång var belysning i offentlig miljö något ganska flärdfullt och en smula mystiskt. Det sågs av lekmän som något ganska tekniskt avancerat. Nu har vi på många sätt överlägsen ny teknik men samtidigt kanske också tappat en del respekt för området. "Det är ju bara belysning, hur svårt kan det vara?"

Vi säger inte att det var bättre förr, men glöm inte bort ljusmiljön. Förbiser ni den så sätter sig otrivseln i väggarna.

Och i taket.

Källor:
1. Lighting Europe, Belgien och Eco Design Consultants, UK;
2. Reuters News, Lighting Research and Technology, Sleep Health Journal, National Sleep Foundation och LRC Light & Heath Program.

Fakta Annell Ljus + Form AB
Annell Ljus + Form AB är ett tredje generationens familjeföretag inom professionell belysning. I samarbete med arkitekter, elprojektörer, fastighetsägare och brukare deltar vi i utformningen av moderna ljusmiljöer och ljusstyrning. För arbete och fritid samt för en god ljusarkitektur.

Artikeln är producerad av Annell och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer