1515
Innehåll från AmnioticsAnnons

Unika stamceller ur fostervatten

Arbete pågår i Amniotics renrum för GMP produktion.
Arbete pågår i Amniotics renrum för GMP produktion.

Biotechbolaget Amniotics har utvecklat teknologier för att utvinna och förädla stamceller ur fostervatten för banbrytande terapimetoder. Under 2020 går bolaget in i klinisk fas, vilket kan leda till ett genombrott inom framtida cellterapier.

Baserat på ett decennium av forskning vid Lunds Universitet har Amniotics (tidigare Longboat Explorers) utvecklat en teknologi med vilken lung-, hud- och urinvägsspecifika mesenkymala stamceller från fostervatten kan framställas. Dessa celler har visat sig ha ett antal unika egenskaper.

– Stamcellerna har både antiinflammatoriska, antifibrotiska och regenerativa egenskaper, det vill säga möjlighet till vävnadsnybildning. De är av neonatal kvalitet vilket innebär att de förökar sig snabbt och har hög verkningsgrad. Dessa egenskaper är avgörande för utvecklandet av nya terapimetoder för en rad sjukdomar som i dag är utan botemedel, säger Kåre Engkilde, vd på Aminiotics.

Lungsurfaktant behandling för barn som är för tidigt födda

För närvarande fokuserar Amniotics på lungspecifika mesenkymala stamceller från fostervatten för behandling av kroniska och livshotande luftvägssjukdomar såsom idiopatisk lungfibros och KOL.

– Parallellt med detta utvecklar vi en lungsurfaktant behandling för barn som är för tidigt födda. Dagens surfaktantläkemedel är baserade på lungsubstans från ko och gris. Men med vår metod skulle man istället kunna använda mänsklig surfaktant och därigenom minska såväl akuta som långsiktiga lungkomplikationer som är ett stort problem inom neonatalvården, säger Kåre Engkilde och avslutar:

– Under sommaren 2019 tog vi in 20 miljoner kronor i investeringar vilket resulterat i en GMP-anläggning för produktion av stamceller för kliniskt bruk och vidareutveckling av vår produktportfölj. I år räknar vi med att gå in i klinisk fas med vår mesenkymala produkt mot lungsjukdomar och fortsätter att växla upp vår verksamhet inom ytterligare terapiområden där inflammation och fibros är viktiga komponenter såsom till exempel njurfibros. Möjligheterna är stora!

Om Amniotics

Amniotics AB är ett biotechbolag som utvecklar högkvalitativa neonatala mesenkymala stamceller och mänsklig lungsurfaktant genom utvinning och handhavande av fostervattenkomponenter.

Läs mer om Amniotics här!

Mer från Amniotics

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Amniotics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?