Annons
Innehåll från AmnioticsAnnons

Svenskt biotechbolag nära genombrott i behandling mot covid-19 – söker investerare

Forskare vid biotechbolaget Amniotics i Lund har utvecklat en lungspecifik stamcell för behandling av covid-19. Hela marknaden för behandling av lung- och luftvägssjukdomar värderas till 47 miljarder Euro.

– Nu jobbar vi nästan dygnet runt för att bli klara med vår processvalidering. Vi har täta kontakter med Läkemedelsverket för att dra igång kliniska tester och hoppas snart kunna skicka in en ansökan, säger Kåre Engkilde, vd på Amniotics.

Runt om i världen arbetar forskare intensivt med att hitta läkemedel eller vaccin mot den pågående coronaviruspandemin som orsakar covid-19, en typ av lunginflammation som lett till mer än tiotusentals dödsfall sedan utbrottet först upptäcktes i Kina i slutet av 2019.

Amniotics har man sedan tidigare arbetat med att utveckla en teknologi för att framställa bland annat så kallade lungspecifika mesenkymala stamceller från fostervatten. Dessa celler har visat sig ha ett antal unika egenskaper, som bland annat vävnadsnybildning och dämpning av okontrollerad inflammation i lungvävnad. Det gör dem lämpliga för behandling mot kroniska och livshotande luftvägssjukdomar som idiopatisk lungfibros och KOL.

Med utbrottet av covid-19 styrde man på Amniotics om sitt fokus för se hur dessa stamceller kan användas vid behandling för den pågående pandemin. En av forskarna vid Amniotics är Marcus Larsson.

– När man insjuknar i covid-19 och hamnar i respirator har man fått det som heter ARDS, acute respiratory distress syndrome, eller chocklunga. Vid svåra fall av covid-19 ses en hyperaktivering av immunsvaret, en så kallad cytokinstorm. Nu har vi gjort de första djurförsöken mot denna typ av okontrollerad inflammation i en validerad lungskademodell med mycket goda resultat. Vi vet att försöksdjuren tolererar stamcellerna väl. Nästa steg är att förbereda för klinisk prövning, säger han.

Amniotics världsledande inom sitt område

Forskarna på Amniotics ligger i frontlinjen inom detta område. Alldeles nyligen presenterade ett forskarlag i Singapore resultatet av en studie där även de använt mesenkymala stamceller för att behandla patienter som insjuknat i covid-19. Resultatet var häpnadsväckande.

– Samtliga sju patienter som fick dessa stamceller återhämtade sig. Studien från Singapore är en mycket stark indikator på att vi ska gå vidare med vårt arbete, säger han.

De mesenkymala stamcellerna som forskarlaget i Singapore använde har sitt ursprung från benmärg från vuxna människor. Det svenska forskarlaget får sina stamceller från fostervatten – något som fostret har i sina lungor under graviditeten.

– Våra stamceller är lungspecifika och kommer dessutom från prenatal-stadiet. Vi förväntar oss en ännu bättre funktion. Det är bara att titta på hur ett sår läker på en 1-åring jämfört med en 40-åring. Det är helt andra förutsättningar och våra data stödjer detta resonemang, säger Marcus Larsson.

Resultatet från forskningen har lett till att Amniotics erhållit flera patent.

– Vi har en bred patentportfölj som skyddar samtliga steg, som tillvaratagandet och förädlandet och den kliniska användningen av dessa celler, inklusive för covid-19, säger Kåre Engkilde, bolagets vd.

Egen GMP-anläggning för storskalig produktion

Under sommaren 2019 tog Amniotics in 20 miljoner kronor i investeringar vilket resulterat i en så kallad GMP-anläggning för produktion av stamceller för kliniskt bruk.

– Det finns inte så många GMP-fabriker som kan tillverka sådana här celler med hög kapacitet och som har ett bra källmaterial. Här har vi en unik position. Vi har ett sällsynt bra material och befinner oss i en väldigt gynnsam situation för vårt fortsatta arbete, säger Kåre Engkilde.

Att ha tillgång till denna typ av special-labb kommer enligt bolaget att kunna förkorta startsträckan betydligt inför de kommande kliniska studier som man nu hoppas ska kunna inledas.

Kåre Engkilde är mycket hoppfull inför framtiden. Han säger att marknaden för läkemedel för att behandla lung- och luftvägssjukdomar uppskattas till 47 miljarder Euro, och ökar med sex procent per år.

– Men marknaden för våra celler är större än så. Våra forskningsresultat kan användas vid andra sjukdomar, som njursjukdomar. Tio procent av världens befolkning lider av någon njursjukdom, säger han.

Eftersom forskningen är dyr söker man nya investerare. Man överväger också en börsintroduktion.

– Vi behöver finansiering för kunna genomföra kliniska studier och för att skapa rätt förutsättningar för att följa våra nuvarande planer, säger han.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Amniotics här. 

Om Amniotics

Amniotics AB är ett biotechbolag som utvecklar högkvalitativa neonatala mesenkymala stamceller genom utvinning och handhavande av fostervattenkomponenter.

Företaget har ett tiotal anställda och är beläget i Lund.

Mer från Amniotics

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Amniotics och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?