ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AMF Fonder

Så kan du som sparar få möjlighet till avkastning

En aktivt förvaltad medelriskfond bestående av aktier och räntebärande placeringar – som levererat avkastning sett över tid. Så kan man beskriva AMF Balansfond. Förvaltaren Björn Lind berättar.

Fondsparande med låga avgifter och som tar hänsyn till hållbarhet – spara i AMFs fonder

8,5 procent. Så mycket har AMF Balansfond avkastat i snitt per år de senaste 10 åren [1].

Björn Lind är mångårig förvaltare på AMF Fonder och ansvarig för just balansfonden. Han menar att en av anledningarna bakom framgången är att fonden sköts av bolagets samlade förvaltarteam. På så sätt får den som sparar tillgång till en bredare kompetens.

– Vi är ett team av mycket erfarna förvaltare som arbetar tätt tillsammans. Några har djup kunskap om världens olika aktiemarknader, andra om räntemarknaden.

Fondens olika förvaltare väljer favoritaktier inom ”sina” regioner. Björn Lind ansvarar sedan för fondens risk och fördelning totalt sett. Beslut om regioner och branscher kan fattas snabbt och lätt. 

Satsar på svenska bolag

Eftersom Sverige har en välmående aktiemarknad och många exportbolag i starka positioner globalt satsar AMF Balansfond mycket i svenska bolag.

– Det fina med att investera i Sverige är att vi investerare har nära till bolagens ledningar och därmed kan påverka bolagen i vad vi bedömer är rätt riktning. Vi satsar framför allt på svenska bolag som är konkurrenskraftiga såväl i Sverige som internationellt.

Bland intressanta investeringar just nu listar Björn Lind Astra Zeneca, som har spännande produktlanseringar på gång, och BillerudKorsnäs som ligger långt framme inom förnybara förpackningsmaterial.

Klokt val i oroliga börstider

När det råder oro på börser runt om i världen kan det vara klokt att spara i en blandfond. Björn Lind beskriver AMF Balansfond som en medelriskfond, som passar sparare som vill ha möjlighet till stabilare avkastning – men ändå inte vill överge aktiemarknaden.

Just nu består balansfonden av 40 procent svenska aktier, 20 procent utländska aktier och 40 procent svenska räntepapper. Totalt kan fonden ha ett aktieinnehav på 75 procent och har historiskt sett aldrig understigit 50 procent.

Att alltid ha rätt fördelning mellan aktier och räntor är nyckeln till en framgångsrik blandfond, menar Björn Lind och avslutar:

– Balansfondens styrka är att den snabbt kan vikta om till räntebärande papper när aktier går sämre.

Populära fonder med bra hållbarhetsbetyg

AMF Fonder har tolv fonder som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. De har alla låga avgifter vilket gör att det blir mer pengar kvar till dig. Fonderna har också fina hållbarhetsbetyg som i genomsnitt är 4,3 av 5 [2].

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Läs mer: Informationsbroschyr och faktablad

Välj AMFs fonder för din premiepension

1. Morningstar, avkastning 2009-09-01–2019-08-31, ej justerad för inflation.

2. Morningstar hållbarhetsbetyg per 2019-07-31.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AMF Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer