ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AMF Fonder

Förvaltarens bästa tips: Därför ska du satsa på en blandfond

Klokt, billigt, hållbart? Det finns många fördelar med att lägga sitt sparade i en blandfond. Här är de sex främsta, enligt Björn Lind, förvaltare för AMF Balansfond.

Fondsparande med låga avgifter och som tar hänsyn till hållbarhet – spara i AMFs fonder

1. Klokt alternativ i oroliga börstider

I tider av turbulens på världens börser kan en blandfond vara ett klokt sparalternativ.

– AMF Balansfond passar dig som söker en bra medelriskfond. Den passar speciellt bra när börsklimatet är oroligt men en sparare ändå vill ha kvar en fot på aktiemarknaden, säger Björn Lind.

En av fondens främsta styrkor är att den snabbt kan vikta om aktie- och ränteandel, utifall aktiemarknaderna skulle falla. Fonden består för närvarande av 40 procent svenska aktier, 20 procent utländska aktier och 40 procent räntepapper.

 

2. Låga avgifter – aktiv förvaltning

Det gäller att se till att man inte betalar onödigt höga avgifter på sitt sparande.

Avgifterna urholkar ditt sparande. AMF Balansfond är en aktivt förvaltad fond med låg avgift och är bland de billigaste I sin kategori[1]. Likväl har fonden högsta betyg – fem stjärnor – hos den oberoende fondbedömaren Morningstar[2] och har de senaste tio åren haft en stabil avkastning på i snitt 8,5 procent per år[3].

 

3. Hela fondbolagets kunskap

En av de största fördelarna med AMF Balansfond är att den hanteras av AMF Fonders samlade team av förvaltare. Därmed får den sparande ta del av en bredare kompetens.

– En bra blandfond utmärker sig genom ett bra lagarbete. Och det är precis vad vi har. Vi är ett team av mycket erfarna förvaltare som arbetar tätt tillsammans. Några har djup kunskap om världens olika aktiemarknader, andra om räntemarknaden, säger Björn Lind.

4. Bred kompetens ger smart köpprocess

I AMF Balansfond väljer förvaltarna aktier inom sina expertisområden. Sedan ansvarar Björn för fondens risk och fördelning totalt sett. Beslut om regioner och branscher kan fattas snabbt och lätt.

– Vi väljer bland de mest spännande teknologiaktierna i världen, inte en teknologiaktie i varje land. Ett annat exempel är att vi i dag köper fler bankaktier i Amerika än i Europa då räntorna just nu är högre i USA. En investering som verkligen lönat sig hittills under 2019.

 

5. Hållbara bolag viktigt för avkastningen

Den som sparar i AMF Balansfond sparar hållbart. AMF Fonder anser nämligen att företag med en genomtänkt hållbarhetsstrategi har goda förutsättningar att skapa en högre avkastning på lång sikt.

– Sedan några år använder vi oss av ett hållbarhetsindex som väljer ut de 50 procent mest hållbara investeringarna som fonden mäter sig emot. Vi tar också hjälp av externa analysbolag som är experter på just hållbarhet, säger Björn Lind.

 

6. Satsar på svenska företag

AMF Balansfond investerar mycket i Sverige då aktiemarknaden är stark, med framgångsrika exportbolag med en stark global position.

– Det fina med att investera i Sverige är att vi investerare har nära till bolagens ledningar och därmed kan påverka bolagen i vad vi bedömer är rätt riktning. Vi satsar framför allt på svenska bolag som är konkurrenskraftiga såväl i Sverige som internationellt.

 

Populära fonder med bra hållbarhetsbetyg

AMF Fonder har tolv fonder som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. De har alla låga avgifter vilket gör att det blir mer pengar kvar till dig. Fonderna har också fina hållbarhetsbetyg som i genomsnitt är 4,3 av 5 [4].

 

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Välj AMFs fonder för din premiepension

Läs mer: Informationsbroschyr och faktablad

1. AMF Balansfond har årlig avgift 0,40 %. Kategorin ”Blandfond – SEK, balanserad” har en genomsnittlig årlig avgift på 1,26 % (morningstar.se)
2. Morningstar rating per 2019-08-31
3. Morningstar, avkastning 2009-09-01–2019-08-31, ej justerad för inflation.
4. Morningstar hållbarhetsbetyg per 2019-07-31.

 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AMF Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer