ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AMF Fonder

Förvaltaren om blandfondens framgångsfaktor: ”Styrkan är...”

I tider av oro på börsen kan en blandfond – en blandning av aktier och räntebärande placeringar – vara ett klokt alternativ.

Björn Lind, förvaltare på AMF Fonder, berättar om blandfondens styrkor och framgångsfaktorer.

Fondsparande med låga avgifter och som tar hänsyn till hållbarhet – spara i AMFs fonder

Björn Lind är ansvarig förvaltare för AMF Balansfond. Han menar att blandfonder passar den som söker en medelriskfond.

– Blandfonder passar speciellt bra när börsklimatet är oroligt men en sparare ändå vill ha kvar en fot på aktiemarknaden.

Fem stjärnor hos Morningstar
AMF Balansfond investerar både i svenska och utländska aktier samt svenska räntebärande papper och har de senaste tio åren i snitt avkastat 8,5 procent per år [1].

Fonden, som har 5 stjärnor hos den oberoende fondbedömaren Morningstar [2], kan ha en total aktieandel mellan 25 och 75 procent och de senaste åren har andelen legat på drygt 60 procent. Historiskt sett har fondens aktieandel aldrig understigit 50 procent.

Björn Lind menar att den viktigaste framgångsfaktorn för en blandfond är just den – att alltid ha rätt fördelning mellan aktier och räntor.

– Balansfondens styrka är att den snabbt kan vikta om till räntebärande papper när aktier går sämre.

Ett lagarbete bakom framgången
För närvarande består AMF Balansfond av cirka 40 procent svenska aktier, drygt 20 procent utländska aktier och knappt 40 procent svenska räntepapper.

Björn Lind säger att en bra blandfond utmärker sig genom ett bra lagarbete.

– Och det är precis vad vi har. Vi är ett team av mycket erfarna förvaltare som arbetar tätt tillsammans. Några har djup kunskap om världens olika aktiemarknader, andra om räntemarknaden. Man kan säga att den som sparar i balansfonden får ta del av hela fondbolagets kunskap.

Balansfond med låg avgift
Som för allt sparande gäller det att se till att inte betala onödigt höga avgifter på sina fonder. AMF Fonder erbjuder 12 olika fonder som alla har en sak gemensamt – riktigt låga avgifter. Och AMF Balansfond är inget undantag, utan är bland de billigaste aktivt förvaltade fonderna i sin kategori [3].

Populära och hållbara fonder
AMF Fonder har tolv fonder som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. De har alla låga avgifter vilket gör att det blir mer pengar kvar till dig. Fonderna har också fina hållbarhetsbetyg som i genomsnitt är 4,3 av 5 [4].

Riskinformation om fondsparande
Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Läs mer: Informationsbroschyr och faktablad

Välj AMFs fonder för din premiepension

1 Morningstar, avkastning 2009-09-01 – 2019-08-31, ej justerad för inflation

2 Morningstar rating per 2019-08-31

3 Morningstar kategori ”Blandfond – SEK, balanserad”

4 Morningstar hållbarhetsbetyg per 2019-07-31

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AMF Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer