1515
Annons
Innehåll från AllianzGIAnnons

Finns lösningen på fiskodlingskrisen på land?

Konsumtionen av fisk ökar. Med fiskodlingar kan efterfrågan mötas och på sikt kapa behovet av havsfiske. Fiskodlingar har dock hållbarhetsutmaningar, utmaningar som landbaserade odlingar skulle kunna lösa.

Den hälsomedvetna trenden har gjort att fler väljer fisk som proteinkälla före rött kött, fläsk och kyckling. Fisk är inte bara proteinrikt, utan innehåller även omega 3 olja och mindre mättat fett. Därtill är det även ett, till synes, mer klimatsmart val än de andra proteinkällorna. 

– Riktigt så enkelt är det dock inte. Vild fisk lever förvisso med ett lågt klimatavtryck, men fiskeindustrin har det inte. Överfiske, förstörda ekosystem och plastföroreningar är bara några av baksidorna med den industriella fiskeindustrin, säger Holger Wehner, Head of Product Specialists Equity, AllianzGI. 

En lösning på problemet är fiskodlingar, även känt som vattenbruk, där fisk föds upp i inhägnader i sjöar och hav. Med odlingarna har industrin kunnat möta en efterfrågan på fisk som har ökat dubbelt så fort som jordens befolkning sedan 1961. Samtidigt som traditionella fiskemetoder stagnerat på nivåerna från mitten av 1990-talet.

Påverkar närmiljön

I takt med att odlingarna blir fler och större uppstår andra problem. Ett stort problem för laxodlingar är löss. Blir en odling infekterad med löss kan det leda till massdöd bland fiskarna. Att behandla lössen med kemikalier har dock skapat nya problem. Med tiden har lössen byggt upp ett motstånd mot behandlingarna, vilket kräver kraftfullare kemikalier. 

Kemikalierna blandas även med antibiotika för att bota andra sjukdomar. Något som påverkar hälsan hos farmens fiskar och i förlängningen även närmiljön när kemikalierna sköljer ut i havet.

– Även fiskarnas avföring påverkar närmiljön. Om spillningen inte tas om hand ordentligt försuras havsvattnet och blir surt och syrefattigt. Resultatet blir en miljö olämplig för marint liv, säger Holger Wehner.

Landodlingar kan vara lösningen

Genom att bygga stora tankar på land med vattenmiljöer som efterliknar laxens naturliga habitat med rätt temperatur och artificiella strömmar kan man komma runt flera miljömässiga utmaningar. Sjuka fiskar kan behandlas separat, avföringen kan tas om hand och fisken kan produceras närmare slutkonsumenten.

– Tekniken för den här typen av odlingar är inte ny, men det är först nu som den har blivit kommersiellt livskraftig, säger Holger Wehner.

En bra investering

Allianz letar hela tiden efter företag som tillhandahåller långsiktiga, hållbara lösningar på planetens ständigt växande efterfrågan på mat. Det är inte bara bra för miljön, utan ger även ekonomisk utdelning. 

– Det stängda systemet i landodlingar minskar risken för omkostnader för behandling av sjukdomar bland fiskarna. Dessutom kan avloppet tas tillvara på och säljas som gödsel, säger Holger Wehner.

Efterfrågan på lax väntas fortsätta öka i takt med att jordens befolkning, och de genomsnittliga inkomsterna, ökar. Landbaserade fiskodlingar visar hur livsnödvändiga industrier kan ställa om för att säkra sin, och samhällets, överlevnad. 

– Som investerare har vi en unik chans att hjälpa till att forma dessa övergångar till förmån för våra kunder och samhället som helhet, avslutar Holger Wehner.

Läs mer här.  

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Enskilda kostnader som avgifter, provisioner och andra avgifter har inte beaktats och kommer att påverka resultatet om de ingår.

Fakta:

Allianz Global Investors (AllianzGI) sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (den 30 september 2020). AllianzGI har en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen.

Läs mer om AllianzGI här. 

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?