1515
Innehåll från AkaviaAnnons

Här är jobben där kommunikatörer tjänar mest

Kommunikatörer toppar sällan lönelistorna. Men det finns några vinnare – de som jobbar inom arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer samt rättsväsendet. De tjänar cirka 6 000 kronor mer i månaden än kollegorna inom kommunal eller regional förvaltning, enligt statistik från Akavia, det nya fackförbundet för akademiker.

Att ta löneförhandlingen på allvar och vara väl förberedd med färsk statistik kan ge stora avtryck i lönekuvertet. Det menar Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia. 

– När du sitter med chefen är det viktigt att du har rätt argument – att du känner till löneläget för just din bransch, befattning, region och åldersgrupp. Annars är det svårt att förhandla, säger hon. 

Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.  

– Men en ögonblicksbild över lönestatistiken är inte mycket värd, den är för svepande. Det är först när du finfördelar statistiken som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett vasst verktyg som hjälper dig i lönesamtalet, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia. 

Expertens 10 bästa tips för högre lön  

Staten betalar mer 

För utbildade kommunikatörer kan val av såväl bransch och sektor som företagets geografiska säte ha stor betydelse för lönen. Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer betalar bäst med en medianlön på 45 300 kronor i månaden. 

– Lägst betalda är kommunikatörerna inom media med 33 300 i månaden, säger Caroline Lindeberg.

Jobbar du i privat sektor tjänar du mindre, 41 000 kronor i månaden jämfört med om du är anställd av staten med 42 600 kronor eller kommunen med 37 550. Och i Stockholm betalar arbetsgivarna mer, 43 900 kronor i månaden. Det är närmare 9 000 kronor mer än i Göteborg. Lägst är lönerna i norra Sverige där kommunikatörerna tjänar cirka 36 100 kronor i månaden.

Ny arbetsgivare – vägen till högre lön

Kom ihåg att vid den generella årliga lönerevisionen har du små chanser att höja din lön, utan det är när du byter jobb du kan ta ordentliga lönekliv. 

– I många fall är det den enda chansen. Allra mest kan lönen höjas om du byter till ett nytt jobb hos en ny arbetsgivare. Även då du byter tjänst på arbetsplatsen och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar kan du få upp lönen en bit, säger Caroline Lindeberg. 

Då kan Akavias rådgivare vara till stor hjälp. 

– Vi anställda är generellt duktiga på att förbereda oss yrkesmässigt – vi är pålästa och kunniga. Men när det handlar om våra egna intressen är vi oftast sämre. Då behöver vi någon som pushar oss lite, som en personlig tränare som säger ”Kom igen, två push-ups till!”, säger Lee Wermelin. 

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet  

 

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?