1515
Innehåll från AkaviaAnnons

Första lönen är viktigare än du tror

Lönen i starten på karriären kan ha stor betydelse för den framtida löneutvecklingen. Men hur kan du veta vilken lön som är rimlig när du är ny på arbetsmarknaden? Genom att ta del av fackförbundet Akavias lönestatisk är du bättre förberedd för ditt lönesamtal.

Många nyexaminerade känner sig osäkra när de kommer ut på arbetsmarknaden. De vet inte vad som gäller lönemässigt och vad de kan förvänta sig. 

– Du är kanske glad bara av att få ett jobb och en lön. Men om du läser på och tar del av fakta kring rekommenderade ingångslöner känner du dig garanterat tryggare – både vid själva anställningsintervjun och i lönesamtalet. Du får en referenspunkt över vad som är en rimlig lön att begära, säger Abelone Tischbein-Madsen vid fackförbundet Akavia. 

Hon är teamleader för studentverksamheten och expert just på studenter och nyutexaminerade. Hon tog själv examen för bara några år sedan, så hon vet vad hon talar om. 

– Bara att få möjlighet att fråga om råd och bolla din oro är viktigt när du är ny på arbetsmarknaden. Då blir det lättare att våga värdesätta sig själv och fundera på vad du själv vill ha ut av ett jobb. Det är inte bara arbetsgivaren som ska välja dig, du ska också välja den arbetsgivare du tror blir bäst för dig och för din karriär, säger hon. 

Expertens 10 bästa tips för högre lön 

Lönsamt att ha koll

Att det gör skillnad att ha koll är tydligt. Den som tar del av lönestatistik före anställningsintervjun får nämligen i snitt 1 700 kronor mer i månaden – alltså drygt 20 000 kronor på ett år. Dessutom är ingångslönen ett viktigt avstamp inför den framtida karriären. Den kan till och med vara avgörande för den framtida löneutvecklingen. 

– De största möjligheterna att göra stora lönekliv är just i början av karriären – både när du börjar ditt första arbete efter examen och när du därefter byter jobb relativt ofta. Vid den årliga lönerevisionen har du däremot sämre chans att få större lönelyft, säger Akavias lönespecialist Caroline Lindeberg.  

Ett år med coronakrisen har dock gjort situationen på arbetsmarknaden svårare och därmed har också osäkerheten bland de unga ökat. Många företag avvaktar med att rekrytera. Bland annat för att restriktionerna gör det svårare att introducera nya medarbetare och ge dem en bra start. Det drabbar särskilt de nyexaminerade. 

Då är det viktigt att ha siktet inställt lite längre fram än bara på det första jobbet.  

– Kanske måste du sänka dina krav just nu. Men även om du får ett jobb som ligger under dina mål tänk på att du skaffar dig viktig erfarenhet för att kunna byta jobb när situationen förbättrats. Planera din väg framåt, säger Abelone Tischbein-Madsen.

Träna på att våga

Att förbereda sig och ha en plan är alltid A och O när du söker jobb. 

– Läs på och kartlägg vad som är viktigt för just dig. Fundera på vad som är förhandlingsbart och vad som inte är det. Tänk även ut olika möjliga scenarier och våga rollspela dem med en förälder eller kompis. 

– Öva då också på det obekväma, till exempel att presentera dina lönekrav. För om dina argument baseras på fakta och korrekt statistik kommer förhandlingen att kännas lättare för dig. Ha också prutmån på ditt löneanspråk och tänk på att inte ange din önskade lön för tidigt i anställningsprocessen. Det ger dig ett sämre förhandlingsläge, säger Abelone Tischbein-Madsen på Akavia.

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet 

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?