Annons
Innehåll från Akademiska HusAnnons

Akademiska Hus rustar för en flexibel och digital fastighetsframtid

Fastighetsbranschen är i snabb förändring och för att fortsätta vara en relevant aktör behöver många fastighetsbolag hitta nya positioner och affärsområden. För Akademiska Hus innebär det att bolaget redan har breddat sitt tjänsteerbjudande för co-working och andra flexibla mötesplatser, men även att man ska bli bättre på att nyttja det befintliga fastighetsbeståndet på ett smartare sätt så att inte nybyggnation alltid är det första alternativet.

Akademiska Hus är ett av Sveriges fastighetsbolag där en alltmer digital fastighetsvärld innebär ett omfattande arbete men likväl gedigna möjligheter att hitta effektiva och hållbara lösningar. Genom att lansera ett nationellt koncept för co-working, makerspace, korta kontrakt, learning lab och andra flexibla mötesplatser vill Akademiska Hus skapa förutsättningar för helt nya sätt att forska, jobba och studera i fastighetsbolagets campusnära lokaler. Konceptet går under namnet A Working Lab och just nu pågår flera initiativ runt om i landet, som är i olika skeden och som utvecklas på olika sätt. 

– I framtiden kommer vi fortsatt att ha kunder som vill hyra lokaler med långa kontrakt, men vi kommer även att se en stor ökning av kortsiktiga avtal. Man kommer dela lokaler på ett smartare sätt och krav på flexibla lösningar kommer vi få se mycket mer av. Med A Working Lab anpassar vi vår verksamhet efter dessa nya behov samtidigt som vi skapar värde för såväl befintliga som nya kunder, säger Peter Karlsson, innovationsledare på Akademiska Hus. 

Peter berättar vidare att Akademiska Hus förutser att fastigheter i framtiden kommer att handla mer om ett nätverk, sammankopplat av en mjukvara som möjliggörare. Med hjälp av ny teknik blir det till exempel tydligare att se hur och när lokaler används, vilket också ger vägledning för effektivare renoveringar och ombyggnationer.

– Smarta fastigheter ger oss helt nya möjligheter att öka effektiviteten och attraktionskraften i befintliga byggnader och kan bidra till att nybyggnation inte alltid ses som ett förstahandsval, säger Peter Karlsson.

Sverige – en starkare kunskapsnation
Akademiska Hus har som vision att stärka Sverige som kunskapsnation, något som Ulf Däversjö, bolagets direktör för innovation och hållbar utveckling, tror att en digital fastighetsvärld kan främja. Tillsammans med utbildningssektorn är Akademiska Hus i en förändringsfas där processer behöver uppdateras utifrån nya förutsättningar inom allt från själva fastigheternas digitala struktur till hur utbildning kan bedrivas i lokalerna. Med sina kunder skapar Akademiska Hus de strategiska förutsättningar som de behöver för att utvecklas tillsammans.

– Inte minst ser vi ett stort behov av att prova lösningar och idéer med hög ambitionsnivå men i liten skala för att i nästa steg skala upp resultatet i större delar av beståndet. I det pusslet spelar digitaliseringen en viktig roll, som till exempel när vi nu testar nya framtida lösningar som delningsekonomi på olika campus, säger Ulf Däversjö.

Nya samarbeten i fastighetsbranschen
Digitaliseringen leder också till innovativa samarbeten. Akademiska Hus har tillsammans med ett antal av branschens ledande fastighetsbolag tagit initiativ till en digital accessplattform. Genom det gemensamt finansierade bolaget Accessy vill Akademiska Hus skapa en självständig operatör för utveckling av digitala nycklar för att hantera nya flöden. 

– Med digital access kommer vi att kunna leverera en bättre kundupplevelse samtidigt som vi automatiserar tidsödande nyckelhantering. Jag tycker att Accessy är ett väldigt bra exempel på hur vi kan medverka till en förändring som både gynnar våra kunder, vår egen verksamhet och branschen i stort, säger Ulf Däversjö.

Läs mer om Akademiska Hus och deras arbete här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?