ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AJ produkter

Träna på jobbet – 8 smarta sätt

Du behöver inte åka till gymmet eller ta dig ut på en löprunda på lunchen för att få till träningen under arbetsdagen.
Här är 8 enklare sätt.

Här är prylarna som minskar risken för värk. Ergonomi, arbetsplatser!

Genom att träna orkar vi mer både fysiskt och psykiskt. Förutom att motionen är bra för vår hälsa gynnar den också arbetsplatsen.

En undersökning från Stockholms Universitet visar att personer som tränar två timmar av sin arbetsdag presterar minst lika bra på jobbet som om de hade jobbat hela arbetsdagen. Dessutom minskade kostnaden för sjukfrånvaro med 22 procent under ett år.

För många kan det dock vara svårt att få till ett timslångt pass under arbetsdagen.

– Att träna behöver inte vara så komplicerat, vi glömmer ofta hur långt vi kommer med vardagsmotion, säger PO Osbeck, personlig tränare och hälsokonsult.

– Att stå och jobba, ta regelbundna pauser, dricka vatten och stretcha vid skrivbordet ökar energinivån samt syresätter muskler och hjärna.

Roger Evertsson är produktchef på AJ Produkter och har sett en ökad efterfrågan på ergonomiska möbler och tillbehör de senaste åren.

– I dag är det standard med höj- och sänkbara skrivbord i Sverige och de andra nordiska länderna. Allt fler arbetsplatser kompletterar också sina traditionella kontorsstolar med så kallade aktiva stolar. I stolarna finns en inbyggd obalans, som ”tvingar” våra muskler att aktivera sig.

Personliga tränaren PO Osbeck vill uppmuntra fler arbetsgivare att skapa rum för träning på arbetsplatsen – vilket kan göras med små medel på liten yta:

– Investera i enkla och multifunktionella redskap som hopprep, kettlebells, gummiband och yogamattor. De kan användas på många sätt och tar liten plats.

Ett rum – eller en del av ett rum – med träningsprylar skapar en positiv träningskultur på arbetsplatsen, tycker PO:

– Man bjuder in till pauser med träning. Det blir lika naturligt som att gå och hämta en kaffe. 

Att sitta mycket sliter mer på vissa muskler och skapar stelhet i stora muskelgrupper.

– Att stretcha bröst och rygg, hänga ut axlar och rygg i en dörrpost och sitta på huk är bra för att förebygga stelhet och värk. Och det kan du lika gärna göra vid skrivbordet som på gymmet.

8 tips för en aktiv arbetsdag

1. Sitt aktivt. Byt ut din kontorsstol regelbundet mot en aktiv arbetsstol som en balansboll eller pilatespall. Kroppen måste då koncentrera sig på att sitta rätt och du tränar viktig muskulatur kring bålen. Använd spakarna och skifta ställning i kontorsstolen så att du undviker ett statiskt sittande.

2. Solo-stå och ha ståmöten. Med hjälp av ett höj-och sänkbart skrivbord kan du enkelt variera din arbetsställning. Boka också in ståmöten med kollegorna. Ger bättre hållning, blodcirkulationen ökar, du håller igång ämnesomsättningen – och tanken skärps.

3. Ut och gå. Gör det till en vana att alltid ta en promenad på lunchen. Bättre med en kort promenad på några minuter än ingen alls! Du ”tankar” viktigt dagsljus som gör dig piggare och gladare. Boka in promenadmöten med kollegorna. Frisk luft och rörelse får tanken att lyfta och mötet blir mer effektivt och kreativt.

4. Lura kroppen. Placera skrivaren i ett annat rum, gå till kollegan i stället för att mejla, hämta kaffe på ett annat våningsplan. Ha bekväma skor så ofta som möjligt – det uppmuntrar dig att gå.

5. Upp och hoppa – varje halvtimme. Ställ in påminnelser i mobilen som uppmanar dig att ta en bensträckare efter att ha suttit i 30 minuter.

6. Skapa ett minigym. Föreslå att ni inreder ett träningsrum eller en träningshörna på arbetsplatsen med yogamattor, hopprep och andra redskap.

7. Stretcha vid skrivbordet. Gör enkla övningar ofta – som att spreta med fingrarna i fem sekunder och sedan knyta näven i fem. Eller: Andas in och dra upp axlarna mot öronen, andas ut och släpp ner dem.

8. Tokstressad? Gå undan och gör en enkel andningsövning: Andas in under en sekund, håll andan i fyra och andas ut i två. Upprepa. Hjärnan får energi och stressen ebbar ut.

Här är prylarna som minskar risken för värk. Ergonomi, arbetsplatser!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer