ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AJ produkter

Sitter du still mycket? Så bryter du trenden

  • För den som spenderar hela arbetsdagen vid skrivbordet finns det många smarta knep att ta till för att kroppen ska må bättre.

Många av oss sitter stilla den större delen av dagen – oavsett om vi befinner oss på arbetsplatsen eller hemma. 

Men det finns enkla sätt att röra sig mer och bryta den stillasittande trenden. 

Kontorsmöbler för ett aktivt kontor

Vi har hört det förut, troligtvis många gånger: att sitta still för mycket är inte bra för oss. Vi riskerar att drabbas av inte bara smärta i rygg och nacke utan också flera allvarliga välfärdssjukdomar – och med dem en höjd risk att dö i förtid. Det visar forskning från bland annat Sverige och Norge. Tyvärr hjälper det inte att bara köra flera tuffa träningspass i veckan efter jobbet. I stället är det viktigt att sätta kroppen i rörelse under hela dagen, oavsett vilket yrke vi har. Med rätt inredning på arbetsplatsen är det faktiskt en enkel match.

Byt ställning
På de allra flesta arbetsplatserna finns i dag höj-och sänkbara skrivbord, och om det inte finns är det hög tid att införskaffa det. För när vi står upp och jobbar aktiveras musklerna, hållningen förbättras och blodcirkulationen ökar vilket är bra för både hjärnan och kroppen.
Det är dock inte bra att enbart stå och arbetat. Därför gör ett höj- och sänkbart skrivbord, eller arbetsbänk för den delen, det möjligt att variera arbetsställningen under dagen för ökad rörelse och bättre ergonomi.

Balansera mera
När vi ändå står upp, varför inte stå på en ergonomisk arbetsplatsmatta som avlastar ben, knä och rygg, eller för den riktigt äventyrlige – en balansbräda. Den tränar musklerna i ben, höfter, vrister och bålen vilket ger en bättre hållning samtidigt som den ger en rejäl balansövning och ökad blodcirkulation. Som att surfa, fast på jobbet.

Sitt ner och träna
Den som vill träna sittandes utan att ens märka det bör satsa på en aktiv stol. Aktiva stolar är en ergonomisk sittmöbel som sätter kroppen i rörelse för att kunna hålla balansen. Det kan vara pilatespallar, balansbollar, sadel- eller balansstolar. Gemensamt för dem är att de aktiverar bålmusklerna, förbättrar hållningen och ökar blodcirkulationen. Flera vinster i ett med andra ord.

Cykla på jobbet
En del cyklar till jobbet, vilket är jättebra. Men visste du att det är möjligt att cykla på jobbet? Med en skrivbordscykel kan du sitta vid din arbetsplats och trampa. Snabbt eller långsamt, du väljer. På displayen visas tid, hastighet och distans. Varför inte tävla mot kollegerna? Den som cyklar längst under tiden det tar att göra en powerpointpresentation vinner.
Den som hellre gillar att gå eller springa ser i stället till att skaffa ett gåband vid sitt höj- och sänkbara skrivbord. Men se gärna till att komma ut på den där lunchpromenaden. Frisk luft är ju som bekant också bra för oss.

Kontorsmöbler som hjälper dig mot sittsjukan

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer