ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AJ produkter

Sitt och jobba – och träna kroppen samtidigt

Här är nya trenden för hälsomedvetna: Så kallade aktiva stolar som aktiverar kroppens muskler, förbättrar hållningen och ökar förbränningen. Effekten påminner om den då vi springer, cyklar eller paddlar kajak.

 Här är stolarna som aktiverar kroppen  

För mycket stillasittande kan ha flera negativa effekter på hälsan, bland annat en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. En viktig orsak är att musklerna förblir passiva under en längre tid, vilket påverkar regleringen av blodsocker och blodfetter negativt.
Men genom att välja en så kallad aktiv stol får dina sätes- och bålmuskler jobba – samtidigt som du sitter och jobbar.

– Allt fler arbetsplatser kompletterar sina traditionella kontorsstolar med aktiva stolar – som en ergonomisk pilatesstol, balansstol eller sadelstol, berättar Andreas Mikkelsen, produktchef på AJ Produkter, som sett att intresset för aktiva stolar har ökad snabbt under de senaste åren.

I stolarna finns en inbyggd obalans, som tvingar musklerna att aktivera sig.

– Det blir en naturlig rörelse utan att man tänker på det. Tack vare dessa mikrorörelser stärks våra muskler och vi sitter automatiskt mer upprätt, vilket är bra även för den övre ryggen, axlar och nacke.

Aktiva stolar har flera hälsofördelar, berättar Andreas Mikkelsen: Din hållning blir bättre eftersom bäckenet stärks. När de inre bålmusklerna jobbar stimuleras blodcirkulationen samt energi- och kaloriförbrukningen. Du blir piggare och sannolikt också mer produktiv på jobbet.

Kroppens muskler aktiveras på ett naturligt sätt som påminner om bålmusklernas aktivitet vid löpning, cykling och kajakpaddling.
I början kan man få en aning träningsvärk.

– Mitt tips är att börja försiktigt – att sitta i 30 minuter upp till en timme de första dagarna. Sedan kan man öka tiden stegvis.

Grundregeln för en bra arbetsställning är variation, menar Andreas Mikkelsen:

– Din nästa sittställning är din bästa! Det är när vi fastnar i samma position, timme efter timme, som vi riskerar värk och förslitningsskador. Ta med dig det aktiva sittandet även till andra stolar och sittplatser. Lär dig att använda spakarna på din kontorsstol så att du kan skifta ställning. Varva med att stå upp och jobba. Det finns också balansbrädor att stå på medan man arbetar, för den som vill aktivera sig ännu mer.

Tre stolar som aktiverar kroppen

• Balansstol eller balanspall
Dessa sittmöbler har en inbyggd rörlighet och instabilitet som aktiverar mag- och ryggmusklerna.
Många som lider av ryggsmärtor berättar att smärtan minskar om de regelbundet använder en balansstol. Stolen Back App är en bra nybörjarstol eftersom man kan ställa in graden av obalans och öka den efter hand.

• Pilatesstol
Du sitter på en luftfylld sits som påminner om en pilatesboll. Sitsens instabilitet tvingar musklerna att aktivera sig för att du ska sitta korrekt. Effekten blir en naturlig svank och rak hållning.
Utmärkt för att förebygga ryggproblem.

• Sadelstol
På en sadelstol sitter du i så kallad ryttarställning som ger en avslappnad och samtidigt rak hållning.
Sadelstolen förebygger problem med knäleder, höfter och skuldror, förbättrar cirkulationen i benen samt ger större rörelsefrihet.

 Här är stolarna som aktiverar kroppen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer