ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AJ produkter

Så väljer du rätt skrivbord – och därför är det viktigt att göra det

Många av oss spenderar merparten av arbetsdagen vid skrivbordet.

Därför är viktigt att hitta en modell som både passar både ditt jobb och din kropp.

Här guidar vi dig till hur du väljer rätt för just dina behov.

Lär mer om AJ Produkters skrivbordslösningar här

Runt 5 miljoner personer i Sverige har ett arbete. Av dem är det många som tillbringar sin tid vid ett skrivbord – antingen hela dagen eller delar av den. Och det är just hur mycket tid vi spenderar vid skrivbordet som avgör hur mycket tanke vi behöver lägga ner på dess utformning och funktioner. Du som bara jobbar där någon timme per dag behöver varken ha ett särskilt påkostat eller stort bord. Men du som arbetar vid ditt skrivbord större delen av dagen behöver lite mer planering för att utforma en arbetsplats som både  underlättar arbetet och är snäll mot kroppen.

Viktiga funktioner för välmående
Forskning pekar nämligen på att stillasittande är en av vår tids stora hälsofaror och att vi mår bra av att variera arbetsställningen. Ett höj- och sänkbart skrivbord är därför att föredra för dig som har långa dagar vid skrivbordet. Att kontinuerligt byta mellan en sittande och stående ställning under dagen är ett bra sätt att aktivera kroppen och får oss att må bättre – både på kort och lång sikt.

– Forskning visar att om vi väljer att stå upp och jobba tre timmar om dagen i stället för att sitta förbränner vi lika mycket som man förbränner på tio maratonlopp. Ett höj- och sänkbart skrivbord öppnar också upp möjligheten att använda mer aktiva produkter på ditt arbete som exempelvis skrivbordscyklar, balansbollar eller gåband, säger Pär Gustafsson, produktutbildare på AJ Produkter.

Hur ska då skrivbordet vara utformat? Det är självklart en fråga om den övriga arbetsplatsens utformning.

 Klassiskt raka skrivbord finns i många olika storlekar och används ofta i kontorslandskap eller på arbetsplatser där golvytan är begränsad. En av många fördelar är att de kan placeras i olika formationer mitt i rummet och enkelt kan separeras med hjälp av bordsskärmar eller skärmväggar. 

Storleken på bordsskivan avgörs av hur mycket saker du behöver ha omkring dig när du arbetar. Behöver du flera datorer, skärmar, brevkorgar, pärmar och annat är en större skiva att föredra. För den som bara har en bärbar dator kanske det räcker med ett i mindre storlek, med plats över för annat i rummet.

– På en arbetsplats finns olika behov, så det är inte säkert att alla ska ha samma storlek på sina skrivbord. En del arbetsuppgifter kräver en större arbetsyta än andra, så detta bör man tänka igenom innan man bestämmer sig för storlek och utformning på skrivborden.

Ergonomiskt eller med plats för möten? 
Det finns också skrivbord med maguttag och det passar bra för dig som vill ha dina viktigaste arbetsredskap nära till hands. Eftersom skivans utformning gör att du kan komma nära bordet när du arbetar får du en ergonomiskt riktig arbetsställning med bra stöd för armarna. Självklart finns även dessa skrivbord med höj- och sänkfunktion så att du kan variera med att stå upp.

Hörnskrivbord eller L-formade skrivbord passar bra i utrymmen som är svårmöblerade eller om lokalen ska rymma fler funktioner eftersom golvytan i rummets mitt kan hållas fri. Om det finns behov av att hålla möten eller ta emot besök vid arbetsplatsen är ett avlastningsbord ett smidigt tillbehör.

Tillbehör för funktion och personlig touch
På tal om tillbehör så är det ett kreativt sätt att göra arbetsplatsen mer personlig, och det finns dessutom många funktionella sådana.  En skrivbordshurts för viktiga papper och annat frigör utrymme från själva arbetsytan. Med ett insynsskydd nertill underlättas möbleringen och skrivbordet kan placeras var som helst i rummet. Det bidrar även till ett snyggt helhetsintryck eftersom det döljer till exempel hurts, papperskorg och sladdar på ett snyggt sätt.

– Om man väljer att ha en skrivbordshurts under sitt skrivbord ska man tänka på att den stjäl ganska mycket plats för benen och minskar möjligheten att röra sig i sidled. Väljer man denna typ av förvaring så är det bra att gå upp lite i bredd på skrivbordet.

En ljudabsorberande bordsskärm ger dig en egen vrå även om du sitter i kontorslandskap, och den funkar även fint för dig som vill göra arbetsplatsen mer personlig eftersom den går att fästa saker på.

– Det finns olika typer av avskärmning till ditt skrivbord. Här är det bra att se över sitt behov innan man väljer. Sitter man i landskap där ljudnivån är hög kan man behöva skärmar som är ljuddämpande. Vill man i stället bara ”skärma” av sig lite från omgivningen så finns det möjlighet att välja en skärm utan ljuddämpning.

Växter, foton, snygga pennhållare och annan inredning livar upp arbetsplatsen och de många timmarna vi tillbringar där.

– Ordning och reda på arbetsplatsen minskar dessutom stress, avslutar Pär Gustafsson.

Lär mer om AJ Produkters skrivbordslösningar här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer