1515
Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så planerar du smartare – och får ut mesta möjliga av dina kontorslokaler

Med många anställda på väg tillbaka till kontoret kanske det är dags att se över möbleringen? Tomas Eidsvold, säljare på kontorsspecialisten AJ Produkter, tipsar om de vanligaste misstagen i kontorsinredning, och, inte minst, hur du undviker dem.

Se hur du kan inreda kontoret smartare 

Det är många viljor att ta hänsyn till när ett kontor ska inredas, och i många fall dessutom en begränsad budget.

– Mitt bästa råd är att ta hjälp av en expert utifrån redan från början, säger Tomas Eidsvold.

– Det är inte alltid som de som faktiskt ska använda kontoret och chefen har samma syn på vad som behövs, och dessutom gör olika arbetsuppgifter att man har olika behov.

Tomas Eidsvold är säljare på AJ Produkter.
Tomas Eidsvold är säljare på AJ Produkter.

En person som har många möten, telefonsamtal och andra kontakter har helt andra behov än kollegan som har ett arbete som kräver stor koncentration över längre tid.

– Tar man hjälp utifrån är det lättare att hitta möjligheter där inredningen tar hänsyn till så många olika önskemål som möjligt.

Skärmar av och dämpar ljudvolymen

Ett vanligt problem när det gäller kontorsmiljön är ljudvolymen.

– I dag jobbar många i öppna kontorslandskap, och det kan räcka med små ljud för att förstöra koncentrationen och öka stressnivån hos dem som jobbar där.

Enkel förändring. Skärmar, skåp och en växt minskar ljudnivån.
Enkel förändring. Skärmar, skåp och en växt minskar ljudnivån.

För att undvika det visar Tomas Eidsvold hur en vanlig arbetsplats med fyra skrivbord enkelt kan kompletteras med skåp, skärmvägg och krukväxter för att skärma av och dämpa ljudvolymen markant.

– Men kontoret får inte bli för tyst. Har du inga bakgrundsljud alls kan vanliga ljud som till exempel samtal mellan kollegor ta väldigt stor plats och bli störande. Det bästa är om ni har en ljudmiljö där det är tillräckligt tyst för att du ska kunna höra att andra människor pratar runtomkring dig, men inte urskilja den enskilda orden.

Sociala mötesplatser

Ett annat vanligt misstag när det gäller kontorsinredning är att man skapar för få sociala mötesplatser.

– Delvis handlar det om att man vill spara yta och därmed pengar. Men sociala mötesplatser får människor att mötas och prata, vilket dels kan sporra kreativiteten, dels skapar en ökad känsla av samhörighet.

Smart planering med flera sociala ytor.
Smart planering med flera sociala ytor.

Ett annat vanligt yt-problem är att många företag vill få in fler möbler än vad som vid första anblick verkar vara möjligt.

– Men då finns det nästan alltid en enkel lösning: köp skrivbord i en mindre storlek. Ett annat bra tips är att använda sig av delningsekonomi. Köp en ”pool” av olika ergonomiska möjligheter som till exempel balanspall, kontorscykel eller pilatesboll som de anställda kan låna av när de behöver, så behöver ni inte lika många exemplar av varje.

Se hur du kan inreda kontoret smartare 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?