Annons
Innehåll från AJ produkterAnnons

Så klarar du höstmörkret med rätt ljus på jobbet

Dagsljus är en viktig faktor både för hur vi mår och presterar. 

Men faktum är att även belysningen inomhus, både på hemmakontoret och arbetsplatsen, spelar stor roll för hur väl vi kan utföra våra arbetsuppgifter. 

Bra belysning leder till ökad produktivitet och en bättre arbetsmiljö. 

Rätt belysning för arbetsplatsen 

Den mörka årstiden är här med mindre ljus och solsken. All forskning pekar på vikten av dagsljus för att vi ska må bra och att arbetsplatser bör ha gott om fönster för maximal prestation på arbetet. Men det är också viktigt med god inomhusbelysning för att vi ska må bra och klara av att prestera. Inte minst under den höst och vinter när vi inte piggas upp av utomhusljuset som under sommarhalvåret. 

Med rätt ljus på arbetsplatsen kommer du att kunna jobba effektivt, samtidigt som kroppen kan slappna av. Om du behöver anstränga ögonen för att se skarpt kommer du att spänna dig vilket kan ge huvudvärk och smärta i nacke rugg och skuldror som följd.  På sikt kan sådana spänningar orsaka belastningsskador. 

Anpassa ljussättningen efter arbetsuppgifterna

Vad ska du då tänka på när du planerar eller ser över belysningen på arbetsplatsen? 

För det första bör man ha en bra och jämn allmänbelysning i rummet. Kontrasten mellan den egna arbetsytan och den omgivande miljön ska vara så liten som möjligt. Det är också viktigt att kunna variera ljusförhållandena på en och samma plats. Om du exempelvis har ett höj- och sänkbart skrivbord behöver du få bästa möjliga ljus oavsett vilken arbetsställning du har. 

Många av oss sitter framför en datorskärm och då är det en fördel om allmänljuset inte bländar eller reflekteras mot skärmen, vilket stör koncentrationen. För att minimera den risken är det bra att placera belysningen bredvid datorn på skrivbordet och kunna anpassa ljuset så att det blir behagligt. En ljuskälla som går att anpassa är också bra om du har varierande arbetsuppgifter. Om du ska läsa utskrifter eller arbeta med detaljer behöver du mer ljus än när du sitter framför datorn till exempel. 

Välj rätt sorts lampor och färger på inredningen

Ett kallare blått ljus har en uppiggande effekt eftersom det sänker halten sömnhormon i kroppen och gör dig piggare och mer effektiv. Väljer du LED-lampor gör du dessutom en insats för både miljön och plånboken eftersom de har längre livslängd och låg energiförbrukning. 

Att inreda med genomtänkta färgval kan också göra stor skillnad. Hjärnan är väldigt ljuskänslig och därför kan ljusare inredning göra dig både piggare och mer effektiv. Samtidigt är vitt en av de färger som kan göra oss mest uttröttade eftersom vitt reflekterar upp till 96 procent av ljus, vilket är påfrestande för ögonen. Därför är en offwhite eller någon annan svag färg bättre än kritvitt. En väggfärg i rätt nyans och ett vitt tak minskar risken för bländning av lampor. 

Just nu arbetar många av oss hemma, och även där är det av störst vikt att ha rätt belysning. Nästan ännu viktigare faktiskt, med tanke på att vi troligtvis inte har samma grundförutsättningar för bra ljus som vi har på arbetsplatsen. 

Rätt belysning för arbetsplatsen 

3 tips för en ljusare höst

– Se över belysningen på arbetsplatsen eller hemmakontoret. Den behöver vara anpassad efter arbetsuppgifterna och alla ha tillräckligt med ljus för att göra ett bra arbete utan risk för huvudvärk och belastningsskador. 

– Utnyttja lokalens fönster så mycket som möjligt för att släppa in dagsljus. 

– Försök att komma ut på en promenad på lunchen. Både motion och dagsljus motverkar vintertrötthet. 

 

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera