Annons
Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så gör man den perfekta möbeln

Hur gör man den perfekta möbeln? På AJ Produkter vet man att det finns flera svar på den frågan.

Med bra grejer går jobbet lättare – oavsett vad du gör 

Tänk dig att du ska inreda ett kontor och behöver exempelvis en stol. Det kan låta enkelt, men sanningen är mer komplicerad än så. En skola kräver ett annat slags stol än ett kontor, offentliga miljöer andra slags möbler än lager.

– Det är viktigt att tänka på mötet mellan produkt och användare, ergonomi och förutsättningarna för projektet vad gäller funktion, användning och framtagning när man ska ta fram en ny produkt, säger Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.

För att kunna tillgodose så olika behov som möjligt har AJ Produkter en egen designavdelning och designprocess, något som gör det möjligt att ta fram produkter som är anpassade för behoven i tiden. Det gör också att man kan vara säker på att kunderna får en produkt som står pall för belastning och har de funktioner och den bekvämlighet som efterfrågas. Och det i många år.

Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.
Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.

I dag designas och tillverkas cirka en tredjedel av AJ Produkters sortiment inom företaget och vid bland annat de två egna fabrikerna, men oavsett vad det är för produkt som ska tas fram startar alltid processen på samma plats: kundens behov.

– Den analyseras vilka luckor i det omfattande sortimentet som behöver täppas till samt vilka produkter som behöver uppdateras. Men det kan lika gärna handla om att vi ser en trend på väg in som vi tycker är intressant att möta.

45 års erfarenhet av att hjälpa människor må bra på jobbet

Initiativet till en ny produkt kommer ibland från den egna organisationen, men det händer också att kunder eller leverantörer har nya idéer. Gemensamt för projekten är att designprocessen alltid inleds med research då man dels pratar med användare, dels sammanställer kvalitets- och miljökrav. Därefter börjar de produkter, som kan möta kraven och samtidigt göra vardagen enklare för kunderna, att skissas fram.

Att välja rätt material är en viktig del i processen.
Att välja rätt material är en viktig del i processen.

Nästa steg är att fundera på vilket material som passar bäst, och hur produkten på bästa sätt kan konstrueras. Med hjälp av prototyper kan man få en uppfattning av hur teorin möter verkligheten och bedöma om produkten lever upp både till myndigheternas och AJ Produkters krav.

– Det roligaste är att utmana sig själv och andra med nya idéer och utforska och studera äldre och nya trender och förhållningssätt, säger Sebastian Dell Uva.

Men bara för att prototypen blir godkänd innebär inte det att det är grönt ljus för produktion. Nej, istället tillverkas en provorder, där några exemplar skickas till ackrediterade testinstitut för att få ett oberoende utlåtande om produktkvaliteten. Och inte ens då är allt klart, utan då görs en sista kontroll för att se att produkten uppfyller alla krav från designbriefen.

Produktutvecklingsingenjören Jan Bengtsson.
Produktutvecklingsingenjören Jan Bengtsson.

– Produkter som tas in i sortimentet kontrolleras enligt en fastställd checklista och godkänns när det gäller exempelvis funktion, säkerhet, hållbarhet och funktion. Det kontrolleras också att de är emballerade på ett tillfredsställande sätt, säger produktutvecklingsingenjören Jan Bengtsson som har ett nära samarbete med företagets designers, inköpare och sortimentschef.

När produktionen väl är igång kommer det bästa: att få ser hur allt arbete hjälper människor att må bra på jobbet, vilket AJ Produkter har ägnat de senaste 45 åren åt.

Med bra grejer går jobbet lättare – oavsett vad du gör  

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera